PALENTU STE SVI JELI, ALI OVAKVU JOŠ NISTE! Da bi bila savršena pravi se sa 3 SASTOJKA za koje retko ko zna!
Foto: Profimedia

topi se u ustima

PALENTU STE SVI JELI, ALI OVAKVU JOŠ NISTE! Da bi bila savršena pravi se sa 3 SASTOJKA za koje retko ko zna!

Žena -

Kukuruzno brašno jedan je od jeftinijih proizvoda u prodavnicama, hranjivo je i može biti pripremljeno na razne načine.

Blagodeti palente su mnoge, a može se uživati u njoj kao prilogu koji svojim nutitivnim svojstvima dobrano "šiša" pomfrit, pečeni krompir, pa čak i pirinač (zavisno od vrste).

Namena joj je, uz to, šarolika - dodajte kukuruzno brašno umesto mrvica hleba u recept, koristite ga kao prilog ili dodajte u torte i hleb jer u peciva dodaje i dozu vlažnosti i mekoće.

foto: Profimedia

Kako skuhati savršenu palentu?

Jedini trik za savršenu palentu je mešanje ravnomerno i precizno, obavezno drvenom kašikom. Voda u koju dodajete kukuruzno brašno trebala bi ključati, a tokom sipanja u činiju trebalo bi to činiti ravnomerno, konstantno mešajući.

Jednom kad se skuva, dodajte dva "začina" koja će totalno promeniti ukus obične palente - pozamašnu kockicu maslaca i šaku sveže izrendanog parmezana. Takođe, preporučuje se da se palenta kuva u mleku.

Jela koja palenta "podiže"

- dodaje hrskavost

Pospite palentu po krompirima pre pečenja ili pak po ribi i piletini pre prženja. Koristite je u smesi za pohovanje umesto običnih mrvica hleba.

- umesto pomfrita

Gustu palentu najpre stavite u frižider, potom oblikujte u trakice, a na kraju pržite u ulju. Začinite je dimljenom paprikom, solju i ostalim začinima po želji i poslužite s omiljenim umakom.

- u pecivima

Pokušajte zameniti deo brašna palentom ili čitavu količinu. Domaćem hlebu daje hrskavost, a isto tako i mekoću tortama. Idealna je za one koji izbegavaju gluten koji je često proglašen "štetnim" od strane stručnjaka.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja