PILETINA JE DOBRA KAKO GOD JE PRIPREMATE, A OVAKO JE NAJMANJE KALORIČNA! Oni koji su na dijeti treba da obrate pažnju!
Foto: Profimedia

spremajte je ovako

PILETINA JE DOBRA KAKO GOD JE PRIPREMATE, A OVAKO JE NAJMANJE KALORIČNA! Oni koji su na dijeti treba da obrate pažnju!

Žena -

Bilo koji režim ishrane da odaberete kako biste smršali koji kilogram, piletina je dobar izbor. Vredi znati da najviše kalorija imaju krilca, a najmanje file.

foto: Profimedia

Piletina je širom sveta jedan od najpopularnijih izvora nemasnih proteina jer sadrži mnogo proteina, a malo kalorija i masnoće po obroku. Meso se sve češće prodaje isečeno na delove, pa se u prodavnicama odvojeno kupuju belo meso, karabataci, bataci i krilca. Svaki komad mesa sadrži različitu količinu kalorija, masnoće i nutritivnih sastojaka.

Naravno, nije svejedno kako se piletina priprema, kao ni da li je s kožicom ili bez nje. „Medikal njuz tudej“ objavio je tabele nutritivnog sastava na 100 grama kuvanog pilećeg mesa. Ne treba napominjati da se kalorijske vrednosti i nivo masnoće menjaju ako se meso priprema na drugi način.

Sadržaj u 100 g kuvanog pilećeg mesa

BELO MESO

s kožicom - 197 kcal, 19 g proteina, 7,8 g masnoće, 71 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.

bez kožice - 165 kcal, 21 g proteina, 3,6 g masnoće, 74 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.

BATACI

s kožicom - 216 kcal, 27 g proteina, 11,2 g masnoće, 90 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

bez kožice - kalorije se smanjuju na 175, a masnoće na 5,7 g.

KARABATACI

s kožicom - 229 kcal, 25 g proteina, 15,5 g masnoće, 84 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

Uklanjanjem kožice - broj kalorija se smanjuje na 209, a masnoće na 10,9 g.

KRILCA

s kožicom - 290 kcal, 27 g proteina, 19,5 g masnoće, 82 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

bez kožice - 203 kalorije, 30 g proteina, 8,1 g masnoće, količina natrijuma i gvožđa ostaje nepromenjena.

Dijetetičari - nutricionisti kao DOBAR način pripreme pilećeg mesa preporučuju: kuvanje u vodi ili na pari, pečenje u rerni bez masnoće i grilovanje, a kao LOŠE navode prženje u tiganju i u dubokom ulju, pečenje s dodavanjem ulja ili putera, kuvanje u marinadama i sosovima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track