Najnovije vesti

PILETINA JE DOBRA KAKO GOD JE PRIPREMATE, A OVAKO JE NAJMANJE KALORIČNA! Oni koji su na dijeti treba da obrate pažnju!
Foto: Profimedia

spremajte je ovako

PILETINA JE DOBRA KAKO GOD JE PRIPREMATE, A OVAKO JE NAJMANJE KALORIČNA! Oni koji su na dijeti treba da obrate pažnju!

Žena

Bilo koji režim ishrane da odaberete kako biste smršali koji kilogram, piletina je dobar izbor. Vredi znati da najviše kalorija imaju krilca, a najmanje file.

foto: Profimedia

Piletina je širom sveta jedan od najpopularnijih izvora nemasnih proteina jer sadrži mnogo proteina, a malo kalorija i masnoće po obroku. Meso se sve češće prodaje isečeno na delove, pa se u prodavnicama odvojeno kupuju belo meso, karabataci, bataci i krilca. Svaki komad mesa sadrži različitu količinu kalorija, masnoće i nutritivnih sastojaka.

Naravno, nije svejedno kako se piletina priprema, kao ni da li je s kožicom ili bez nje. „Medikal njuz tudej“ objavio je tabele nutritivnog sastava na 100 grama kuvanog pilećeg mesa. Ne treba napominjati da se kalorijske vrednosti i nivo masnoće menjaju ako se meso priprema na drugi način.

Sadržaj u 100 g kuvanog pilećeg mesa

BELO MESO

s kožicom - 197 kcal, 19 g proteina, 7,8 g masnoće, 71 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.

bez kožice - 165 kcal, 21 g proteina, 3,6 g masnoće, 74 mg natrijuma, 1 mg gvožđa.

BATACI

s kožicom - 216 kcal, 27 g proteina, 11,2 g masnoće, 90 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

bez kožice - kalorije se smanjuju na 175, a masnoće na 5,7 g.

KARABATACI

s kožicom - 229 kcal, 25 g proteina, 15,5 g masnoće, 84 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

Uklanjanjem kožice - broj kalorija se smanjuje na 209, a masnoće na 10,9 g.

KRILCA

s kožicom - 290 kcal, 27 g proteina, 19,5 g masnoće, 82 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa.

bez kožice - 203 kalorije, 30 g proteina, 8,1 g masnoće, količina natrijuma i gvožđa ostaje nepromenjena.

Dijetetičari - nutricionisti kao DOBAR način pripreme pilećeg mesa preporučuju: kuvanje u vodi ili na pari, pečenje u rerni bez masnoće i grilovanje, a kao LOŠE navode prženje u tiganju i u dubokom ulju, pečenje s dodavanjem ulja ili putera, kuvanje u marinadama i sosovima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...