NOGE VAM UKAZUJU NA PROBLEME SA BUBREZIMA, JETROM I SRCEM! One otkrivaju simptome zbog kojih morate da REAGUJETE!
Foto: Profimedia

PRAVAC LEKARU

NOGE VAM UKAZUJU NA PROBLEME SA BUBREZIMA, JETROM I SRCEM! One otkrivaju simptome zbog kojih morate da REAGUJETE!

Žena -

Određene bolesti mogu dovesti do problema sa nogama, tako na primer, dijabetes može usporiti cirkulaciju krvi i dovesti do problema sa venama.

Ovo su najčešći poremećaji koji zahvataju noge, a koji mogu ukazivati na to da nešto nije u redu sa vašim unutrašnjim organima.

foto: Profimedia

Oticanje stopala i potkolenica

Oticanje može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali može biti simptom i mnogih drugih stanja. Iako se može pojaviti na bilo kojem delu tela, oticanje je najčešće na rukama, stopalima, nogama.

Mogući uzrok:

Bolesti srca - mnoge bolesti srca uzrokuju da tečnost "zaglavi" u nogama i potkolenicama.

Problemi s venama - vene mogu početi pumpati krv na nepravilan način pa se krv skuplja u nogama.

Problemi sa limfnim sistemom - limfni čvorovi pomažu u prenošenju tečnosti po telu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, noge i ruke otiču. Koža takođe može postati tvrđa i deblja nego inače.

Problemi s jetrom - oticanje može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da stvori dovoljno proteina u krvi.

Problemi s bubrezima - bubrezi koji ne funkcionišu ispravno ne uklanjaju dodatnu tečnost iz tela. To dovodi do retencije natrijuma koja uzrokuje oticanje u vašim gležnjevima, nogama i rukama.

Oticanje donjih delova tela takođe može da signalizuje srčanu i jetrenu bolest ili probleme sa venama. Ponekad uzimanje lekova, smanjenje soli i uklanjanje viška tečnosti u telu može zaustaviti oticanje. Ako vam to ne pomogne, potrebno vam je zasebno lečenje.

Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Verovatno ste svi primetili da tokom hladnijih meseci koža može postati plava. Ali postoje stanja u kojima nožni prsti mogu promeniti boju, čak i kad je toplo.

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove "sindrom plavih nožnih prstiju", odnosno stanje kada su vene blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Rajanaudov sindrom. On utiče na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.

Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja.

Mogući uzroci:

Bolest jetre

Neke autoimune bolesti

Upala krvnih sudova

Poremećaji krvarenja

Kad je vreme za lekara:

Zbog nekoliko neobjašnjivih modrica ne trebate se brinuti. Ali, u retkim slučajevima, one mogu biti znak ozbiljne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili leukemije.

1. Ako ste primetili nešto neobično, odnosno da vam se odjednom počinju stvarati hematomi po telu ili da oni više ne nastaju samo usled udarca, iako i blagog, nego da nastaju spontano, trebali biste potražiti lekarsku pomoć i obaviti potrebne pretrage kako bi se utvrdilo o kojem je problemu reč.

2. Ako mislite da vam je ispod masnice slomljena kost.

3. Ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi i primetite masnice kojima ne znate uzrok.

4. Ako otiče i izaziva jak bol.

5. Ako ne nestane nakon dve nedelje, odnosno ako nakon četiri nedelje potpuno ne izbledi.

6. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.

7. Ako vam je masnica nastala iznad oka, možete očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Proverite možete li pomicati zenicu u svim smerovima i vidite li isto kao i ranije, pa ako možete sve navedeno i nemate glavobolju, poseta lekaru nije neophodna.

Crveni osip na nogama

Kožni osip može biti svetlocrvene, crvene, tamnocrvene pa čak i ljubičaste boje. U nekim slučajevima može izazvati svrab, što može ukazivati na alergijsku reakciju. U drugim slučajevima to može biti simptom ozbiljne bolesti poput upale krvnih sudova ili neke autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Živim.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track