NOVOGODIŠNJA JELKA MOŽE DA BUDE LEGLO BUBA! Pažljvo birajte, da vam uživanje ne postane NOĆNA MORA!
Foto: Shutterstock

oprez

NOVOGODIŠNJA JELKA MOŽE DA BUDE LEGLO BUBA! Pažljvo birajte, da vam uživanje ne postane NOĆNA MORA!

Žena -

Reč je o insektima koji se hrane sokovima drveta ili lišća i nisu štetni po ljudsko zdravlje, ali se treba zaštititi od njihovog razmnožavanja u stanu

Malo je toga što nas tako razveseli kao prednovogodišnji izbor jelke, u kojoj uživamo tokom praznika, okruženi najmilijima. Ali svi znamo kako i sitnica može narušiti taj užitak, pa se tako ti momenti lako mogu pretvoriti u nervozu zbog svakodnevnog usisavanja iglica ili u borbi s bubama koje se s jelkom neretko mogu uneti u kuću.

Šta sve vreba iz drveta

Pored iglica koje, ruku na srce, svakodnevno otpadaju, tu se neretko još mogu naći i insekti koji napadaju borove iglice, bube koje se razmnožavaju u kori, pauci... Ukratko, imajte na umu da se oni mogu pojaviti baš na svim delovima stabla, od kore i debla pa sve do sitnih zelenih iglica. Zato pre kupovine jelke temeljno pregledajte baš sve njene delove.

foto: Profimedia

Treba li se zabrinuti

Po pravilu, te bube se hrane sokovima iz drveta ili lišća i ne mogu napraviti nikakvu štetu za ljudsko zdravlje, pa zato ne treba paničiti. Ali imajte na umu da neke od tih buba mogu biti u fazi polaganja jajašaca, pa se može dogoditi da to urade negde u tkanini ili drvetu u stanu, tako da ćete se možda mesecima boriti s njihovom najezdom.

Ima li rešenja

Prskanje drveta nekim sredstvom protiv insekata može biti dobra metoda da ih se rešite, ali to svakako uradite negde napolju pre nego što jelku unesete u kuću. Jedan od dobrih načina da se rešite buba je i usisavanje. Vodite računa da je jelka dobro umotana u mrežu s kojom ste je kupili, pa usisivačem pređite preko nje nekoliko puta da biste izvukli sve insekte i bube. Odmah nakon toga ispraznite posudu usisavača i operite je ili promenite kesicu.

foto: Shutterstock

Kako birati i uneti jelku u kuću

1. Ponesite baterijsku lampicu sa sobom i dobro pregledajte svaki deo jelke. Ako primetite bilo kakvog insekta, potražite novo drvce. 2. Kad izaberete jelku, dobro je istresite. Pregledajte je ponovo, jer ih tresenje može izvući na površinu. Zato je pre unosa u kuću dobro istresite još jednom, ako je potrebno.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track