OKREPITE TELO I DUŠU: Recepti za najlepša posna jela! Iznenadite goste TRADICIONALNOM TRPEZOM
Foto: Shutterstock

Slava Predlog jelovnika za Svetog Nikolu

OKREPITE TELO I DUŠU: Recepti za najlepša posna jela! Iznenadite goste TRADICIONALNOM TRPEZOM

Žena -

Tradicija Za nedelju dana pola Srbije slaviće jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu

GOST-UREDNIK Aleksandra Ljubičić, Urednica sajta Stvarukusa.rs

Sveti Nikola spada u posnu krsnu slavu, jer zahvata božićni post koji traje 40 dana. Ritual i ceremonija su identični i kada se slavi uz posnu ili mrsnu hranu. Slavski kolač se priprema identično, služi se uz žito i vino.

Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Međutim, podsetićemo vas na tradicionalna jela: klasična krompir-salata, pite i riblja pašteta i riblja čorba uobičajeno su posluženje na srpskom jelovniku. Sarme su omiljeno jelo na trpezi, a posne sarme po ukusima nikako ne zaostaju za mrsnim. I na kraju, za glavno jelo možete da služite ribu pripremljenu na razne načine uz ukusnu krompir-salatu. Posle odličnog slanog posluženja, na kraju se gostima iznesu sitni kolači i torte, koji će obradovati svakog sladokusca. Zato je pravo vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj slavskoj trpezi, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga za ukusna jela.

foto: Shutterstock

Postan pasulj prebranac iz rerne

Potrebno je: :: 600 g pasulja :: 2 dl ulja :: pola kilograma luka :: so, biber, slatka mlevena paprika, lovorov list

Priprema: Pasulj dobro oprati, naliti vodom i staviti da se kuva. Kad provri, tu vodu prospemo i nalijemo drugu. Opet staviti da se kuva. Vodite računa da se ne raskuva, jer ćemo ga dodatno kuvati u rerni. Kad je napola kuvan, isključiti i ostaviti da stoji. Dok se pasulj kuva, oljuštiti luk i iseći na rebarca. Staviti u posudu ulje, polovinu ukupne količine ulja i dinstati luk. Dodati začinsku papriku, so, lovorov list. Ovde možete dodati i biber. Uzeti tepsiju u kojoj ćemo pripremati pasulj. U nju staviti pasulj, pa odozgo luk, pa malo polijete uljem, pa ponovo pasulj, pa luk i opet ulje. Na kraju treba gore da vam bude pasulj. Ponovo ga malo zalijete uljem i nalijete sa još malo čorbe u kojoj se kuvao pasulj. Pasulj vaditi rupičastom kašikom da se ocedi od tečnosti. Stavite u rernu da se peče. Nakon pola sata vaš ručak je gotov.

foto: Shutterstock

Krompir-salata sa susamom i tunjevinom

Sastojci: :: 1.300 g krompira :: 200 g posnog majoneza :: 100 g pečenog susama :: 200 g tunjevine iz konzerve (bilo koje) :: veza peršunovog lišća :: 2 čena belog luka (može i u prahu) :: 1-2 kašičice soli :: 2 kašičice sirćeta

Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, pa ga ogulite i isecite na kocke. Susam propržite. Izmešajte majonez, tunjevinu (i ulje iz konzerve), izrendan beli luk, iseckano lišće, sirće, posolite, pa izmešajte sa krompirom.

foto: Profimedia

Baklava sa suvim šljivama

Potrebno je: :: 500 g kora za pitu :: 250 g meda :: 500 g oraha :: 500 g suvih šljiva :: 1 limun (sok) :: 1 dl ulja :: 1/2 l vode :: 500 g šećera

Priprema: Sitno isecite suve šljive i orahe. Podmažite tepsiju, pa ređajte po dve kore za pite, poprskajte ih uljem i medom i pospite seckanim orasima i suvim šljivama. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Pazite da baklavu završite korama. Isecite baklavu na trouglove, poprskajte je uljem i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Dok se baklava sa suvim šljivama peče, pripremite sirup. Pomešajte vodu sa šećerom i sokom od jednog limuna, pa krčkajte sirup na tihoj vatri dok se blago ne zgusne. Gotovu baklavu prelijte sirupom i ostavite je da se ohladi i dobro upije sirup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track