NAJZDRAVIJA ULJA VAM MOGU PRODUŽITI ŽIVOT! Odlična su za srce i morate ih imati u KUHINJI
Foto: Profimedia

SPREMAJTE HRANU SA NJIMA

NAJZDRAVIJA ULJA VAM MOGU PRODUŽITI ŽIVOT! Odlična su za srce i morate ih imati u KUHINJI

Žena -

Istraživanja pokazuju da zamena zasićenih masnih kiselina za omega-3 i omega-6 polinezasićene masti može biti korisna za zdravlje vašeg srca.

Odaberite ulja koja sadrže manje od četiri grama zasićenih masnoća - što je povezano s većim rizikom od srčanih bolesti i izbjegavajte sve što sadrži delomično hidrogenisana ulja ili trans masti. Takođe, pravo ulje za vas zavisi od okusa koji preferirate i načina kuvanja koji koristite za jelo. Na primer, neka ulja imaju nižu tačku dima (temperatura pri kojoj se dimi ulje) od drugih, tako da nisu prikladna za određene tehnike kuvanja koje zahtevaju veliku toplotu. S obzirom na sve što znamo o uljima, evo onih za koja se zna da deluju na zdravlje vašeg srca:

foto: Profimedia

Maslinovo ulje

U mediteranskoj ishrani glavno je maslinovo ulje koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje se često nazivaju "dobrim" ili "zdravim" mastima. Kad odaberete maslinovo ulje, opredelite se za "ekstra devičansko", što znači da je manje obrađeno i rafinirano.

Kanolino ulje

Kanolino ulje, koje je ulje dobijeno iz biljke kanola, ima pomalo lošu reputaciju, jer su neki proizvodi izrazito prerađeni. Ali ulje kanole je bogato mononezasićenih masti, a malo zasićenih masti. Također ima veću dimnu tačku od, recimo, maslinovog ulja ili maslaca.

foto: Profimedia

Kukuruzno ulje

Uz visok nivo omega-6 masnih kiselina, kukuruzno ulje je iznenađujuće hranjiva alternativa za kuvanje na visokim temperaturama. Iako u procesu stvaranja kukuruznog ulja gubite mnoge hranjive sastojke u kukuruzu, ono sadrži i antioksidante poput vitamina E.

Sojino ulje

Još jedna sjajna opcija za kuvanje na visokim temperaturama, sojino ulje sastoji se od polinezasićenih i mononezasićenih masti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja