OVU STVAR NIKAKO NE RADITE VEČE PRED SVETOG NIKOLU! Stari OBIČAJ koji mnogi zaborave, a mora se poštovati!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAZITE!

OVU STVAR NIKAKO NE RADITE VEČE PRED SVETOG NIKOLU! Stari OBIČAJ koji mnogi zaborave, a mora se poštovati!

Žena -

Sveti Nikola se proslavlja sutra, 19. decembra, i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Uoči praznika se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

foto: Profimedia

Brojni običaji vezani su za sutrašnji dan, ali postoje i neki u vezi sa večeri pred ovu slavu.

Naime, stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu s pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Međutim, postoji pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.

Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik ne dolazi u obzir - budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno!

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete usrećiti, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

foto: Printscreen/YouTube

Kurir.rs/Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track