ZDRAVIJI SU OD ČIPSA! Čvarke samo treba da jedete umereno!
Foto: Shutterstock

jedite ih ovako

ZDRAVIJI SU OD ČIPSA! Čvarke samo treba da jedete umereno!

Žena -

Važno Ovaj srpski delikates nemojte presoliti jer so šteti krvnom pritisku

Vrtoglave cene čvaraka ove godine iznenadile su ljubitelje tog delikatesa, a proizvođači opravdanje nalaze u većoj potražnji od ponude i nedostatku domaćih svinja.

Čvarci se izrađuju kuvanjem masnog svinjskog tkiva i slanine. Tokom kuvanja mast se topi i cedi, a tkivo prži i suši.

Nakon pripreme jedu se slani, a kažu da su najbolji u kombinaciji s hlebom i lukom. Nutritivno gledano, u 100 grama čvaraka ima 524 kalorije, 40 grama masti i 40,8 grama proteina.

Kod izbora čvaraka treba birati one koji nisu pretamni, jer to znači da su zagoreli, kao i one koji nisu presoljeni, ali to zavisi od ličnog ukusa. Treba imati na umu da je to pržena svinjska masnoća, pa kao takva ne sadrži druge nutritivne vrednosti.

Čvarci su zaista delikates i tako ih treba i tretirati, što znači da mogu biti deo uravnotežene ishrane ako se konzumiraju u umerenim količinama i u kombinaciji s povrćem ili nemasnim sirom, savetuju nutricionisti.

Takođe, čvarci kao grickalice su svakako bolji izbor od industrijskih čipseva i sličnih grickalica, ali svakako nisu hrana koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Problem s njima je količina masti i soli, jer oba sastojka deluju negativno na zdravlje.

Dakle, da rezimiramo, ukusni jesu (i te kako), treba ih jesti (ko bi im odoleo), ali ne svakog dana i ne u velikim količinama da kasnije ne bi bilo povišene masnoće u krvi i jadanja na nekoliko kilograma viška.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track