SVI OBOŽAVAJU DOMAĆE ČUPAVCE A OVO JE NAJBOLJI RECEPT! Toliko su sočni da nećete prestati da ih jedete! (RECEPT)
Foto: Profimedia

NEODOLJIV UKUS

SVI OBOŽAVAJU DOMAĆE ČUPAVCE A OVO JE NAJBOLJI RECEPT! Toliko su sočni da nećete prestati da ih jedete! (RECEPT)

Žena -

Čupavci su kolač koji je omiljen kada dođu hladni zimski dani i vreme praznika. Pratite recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom i obradujte sebe i svoje najbliže.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 velikih kašika brašna (punih)
  • 4 velike kašike šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru

  • 30 dag tamne čokolade
  • 4 dl mlijeka
  • 4 dl slatkog vrhnja
foto: Profimedia

Dodatni sastojci:

  • kokos

Priprema biskvita za čupavce:

1. Pažljivo odvojite žumanca od belanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumance po belancima jer onda nećete moći da ih umutite u sneg.

2. Mikserom povežite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minute ili dok smesa ne postane svetložuta, a kristali šećera slabo vidljivi na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

3. Umutite belanca u čvrst sneg. Ako za to koristite mutilicu ili nastavke za mikser sa kojima ste mutili žumanca i šećer, obavezno ih operite jer na njima ne smeju da budu ostaci žumanca koji bi sprečili belanca da se povežu u sneg.

foto: Profimedia

4. Naizmenično u žumanca dodajte malo brašna i snega od belanca pa pažljivo i polako mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i sneg od belanaca.

5. Upalite rernu na 180 stepeni. Veliki pravougaoni pleh za pečenje dobro podamažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlom i na kraju sipajte smesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada na vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.

Priprema glazure za čupavce

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju činiju. Dodajte mleko i slatku pavlaku pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati sa mlekom i pavlakom.

foto: Profimedia

Priprema čupavaca

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti pre završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili uzmite kuhinjskom pincetom, pa umočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Savet plus:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mleveni keks ili pak mlevene orašaste plodove poput oraha ili lešnika. Šta god vam padne na pamet, ubacujte u smesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track