SAVETI ZA MAME I TATE: Šta kad dete histerično plače?
Foto: Shutterstock

Treba znati

SAVETI ZA MAME I TATE: Šta kad dete histerično plače?

Žena -

Pos­to­ji ne­ko­li­ko na­či­na da smi­ri­te de­te ko­je hi­ste­ri­č­no pla­ča, ali pret­hod­no usta­no­vi­te da li je gla­d­no, mo­kro i da li ga ne­što bo­li.

Ba­ca­nje stva­ri, gu­r­ka­nje i ma­la do­za agre­si­je u ovom slu­ča­ju obi­č­no idu za­jed­no. Ne­ka de­ca se u na­stu­pu hi­ste­ri­je i sa­mo­po­vre­đu­ju jer ta­ko po­ku­ša­va­ju da pri­vu­ku pa­žnju. Nau­č­ni­ci ka­žu da i kod njih, baš kao i kod odra­slih, va­ži pra­vi­lo da na­go­mi­la­na fru­stra­ci­ja vo­di ka be­su, s tim što be­be to ne zna­ju da kon­tro­li­šu.

foto: Shutterstock
  • Ako be­ba ne­pre­ki­d­no pla­če, ne tr­či­te od­mah da je uz­me­te u ru­ke, već sa­če­ka­j­te ma­lo, ali bu­di­te po­red nje i gle­da­j­te je ka­ko bi shva­ti­la da ima svu va­šu pa­žnju. Za­tim ispru­ži­te ru­ke pre­ma njoj i tek on­da joj pru­ži­te za­gr­ljaj i po­lju­bac.
  • Gre­ška ro­di­te­lja je i ta što de­cu ko­ja pla­ču, a ima­ju dve do tri go­di­ne, po­ku­ša­va­ju da ute­še bo­m­bo­na­ma ili obe­ća­nji­ma. To je po­gre­šna stra­te­gi­ja jer oni tre­ba da zna­ju da mo­gu da do­bi­ju na­gra­du i bez pret­hod­nog hi­ste­ri­sa­nja. Bo­lji na­čin da ga smi­ri­te je­ste da sve okre­ne­te na ša­lu, jer de­te od tri go­di­ne već ima smi­sao za hu­mor i mo­že da pre­po­zna do­bro­na­me­r­no ze­za­nje.
  • l De­te­tu ko­je tu­žno pla­če po­nu­di­te ute­hu. Mo­žda je to omi­lje­na igra­č­ka, za­gr­ljaj ili ma­že­nje, sa­svim je sve­jed­no, bi­t­no je sa­mo da ose­ti lju­bav. De­č­ji plač, uko­li­ko je če­st, ni­po­što ne­mo­j­te shva­ta­ti kao svo­ju gre­šku i ne­mo­j­te mi­sli­ti da ste gro­zan ro­di­te­lj.

Sva de­ca pla­ču, ne­ka vi­še, ne­ka ma­nje, i ovo je nji­hov na­čin da se bo­re s fru­stra­ci­jom ili da pri­vu­ku pa­žnju na ne­ki svoj pro­blem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track