3 GREŠKE UVEK PRAVIMO KAD PEČEMO OMLET! Slavni kuvar otkrio koje su i kako da vam ispadne SAVRŠEN!
Foto: Profimedia

TAJNA OTKRIVENA

3 GREŠKE UVEK PRAVIMO KAD PEČEMO OMLET! Slavni kuvar otkrio koje su i kako da vam ispadne SAVRŠEN!

Žena -

Srećom, poznati profesionalni kuvar Markus Veraing otkrio je kako možemo ispraviti pogreške koje pravimo kod pripreme omleta. U svojoj novoj knjizi, kuvar naglašava koliko je važno praviti omlet uz prave sastojke, ali i kuhinjske potrepštine. U nastavku saznajte koje su to greške koje često pravimo kod pečenje omleta i kako ih ispraviti.

foto: Profimedia

Prva pogreška: pečete omlet na jakoj vatri

Iako zvuči primamljivo brzo ispeći svoj omlet na najvećoj mogućoj temperaturi, Markus savetuje da ipak to učinite na laganijoj vatri. Stavite tiganj na ploču koja je postavljena na srednje jaku temperaturu.

- Ako je tiganj previše vruć, omlet će postati smeđ - upozorava kuvar i preporučuje da u tiganj stavite kašičicu maslaca i pustite da se rastopi i poprimi boju pre nego što dodate jaja.

Druga greška: Korištenje pogrešnog pribora

- Savršeni omlet zahtijeva četiri ključne stvari - sveža jaja, maslac, tiganj na koji se ništa ne lepi i špatulu - piše Markus u svojoj knjizi.

Verovali ili ne, tiganj i spatula su jednako važni kao i sami sastojci. Umesto da jaja stavimo u bilo koji tiganj i pravimo omlet viljuškom, spatula je jednostavnija za upotrebu jer sprečava raspadanje omleta, a ispravan tiganj znači i ravnomernije pečenje.

- Smjesu jaja nježno pomičite lopaticom, nemojte je mešati. Nadalje, tiganj sa nelepljivim dnom takođe će olakšati pravljenje omleta kada ga krenete okretati na drugu stranu, jer ćete tako zaustaviti raspadanje omleta u komadiće - savjetuje.

Treća greška: Prerano okrećete omlet

Kuvar insistira na tome da se oduprete iskušenju i da okrenete omlet samo onda kada je s jedne strane gotovo u potpunosti pečen.

- Pravi trenutak za okretanje omleta je kada smesa postane jedno, ali je još uvek pomalo tekuća. Ako ne okrenete omlet u ovoj ključnoj fazi, tada će se omlet početi peći od ispod, postati će gumen i puknuće kada ga preklopite.

Dodatni saveti:

Što su jaja i maslac svežiji, to bolje

Upotrijebite tiganj sa neljepljivim dnom kako biste osigurali da se omlet jednako peče

Okretanje omleta špatulom sprečiće njegovo raspadanje

Omlet pecite na srednje jakoj vatri da zaustavite stvaranje smeđe boje

Okrenite ga samo kada je omlet s jedne strane gotovo u potpunosti pečen, ali je još uvek malo tečniji

Izvadite omlet iz tiganja čim ga preklopite

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track