MOŽE LI MALO VIŠE PREPREKA?! NIJE PROBLEM! Crtež koji je pokazao PRAVU ISTINU o zaposlenim ženama
Foto: TWITTER/ANAND MAHINDRA

pravo stanje stvari

MOŽE LI MALO VIŠE PREPREKA?! NIJE PROBLEM! Crtež koji je pokazao PRAVU ISTINU o zaposlenim ženama

Žena -

Peruanski karikaturist na briljantan način prikazao je kompleksne izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, a na kraju krajeva - i sve zaposlene žene.

Majke se nalaze na samom vrhu mnogih profesija, a trenutna generacija očeva zaista je uključena u vaspitanje dece i brigu o kućanstvu nego što su to očevi bili pre, ali ne možemo se pretvarati da zaposlene majke i očevi imaju jednaku priliku na terenu karijera.

Žene preskaču preko prepreka dok muškarci pokraj njih trče po čistoj stazi.

Ovu jednostavnu metaforu ilustrirao je peruanski karikaturist dnevnih novina La Republica te na briljantan način prikazao kompleksne izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, a na kraju krajeva - i sve zaposlene žene.

Zahvaljujući objavi indijskog milijardera Ananda Mahindre na Twitteru, ovaj crtež postao je viralan.

Mahindra je objavio crtež pošto je čuvao svog jednogodišnjeg unuka nedelju dana.

"Čestitam svakoj zaposlenoj ženi i priznajem da njihov uspeh zahteva puno veću količinu napora nego kod njihovih muških kolega", napisao je u objavi.

'Majčinska kazna' za žene na poslu nakon rođenja deteta

Mahindra je u pravu da treba da uloži veći napor, ali za njega nismo više plaćene. Kada muškarci postanu očevi - često napreduju na poslu te zajedno s time imaju i veću platu dok se mnoge žene nakon majčinstva susreću s 'majčinskom kaznom' te izostankom od napretka na poslu. Čak i danas majke su često viđene kao 'glavni' roditelj. Žene nose teži mentalni teret, rade više sati uz sav neplaćeni rad, provode više vremena u vaspitanju dece i kućnim poslovima i imaju manje vremena da brinu za sebe.

S druge strane, jedno istraživanje je otkrilo kako se slobodno vreme muškaraca zapravo poveća nakon roditeljstva dok se majkama poveća jedino radno opterećenje kod kuće. Treba naglasiti kako crtež nije postao viralan jer je duhovit. Upravo suprotno. I nažalost, s njim se mogu poistovjetiti mnoge majke.

Kurir.rs/deciologija.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track