GODINU DANA JE JEO SAMO KROMPIR! Smršao je čak 50 KG, a telo mu je doživelo ŠOK! Evo šta su pokazali NALAZI KRVI
Foto: Printscreen/Facebook

rezultati su šokirali!

GODINU DANA JE JEO SAMO KROMPIR! Smršao je čak 50 KG, a telo mu je doživelo ŠOK! Evo šta su pokazali NALAZI KRVI

Žena -

Kad je Australijanac Endrju Flinders Tejlor rekao kako će preći na ishranu koja uključuje samo krompir i da će se te ishrane držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove porodice.

Smršao 50 kilograma

Međutim, otac dvoje dece iz Melbura, istrajao je u svom poduhvatu i izgubio je neverovatnih 50 kilograma.

Većina doktora, nutricionista i stručnjaka za ishranu ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana - ishrana bi trebalo da se temelji na uravnoteženim merama proteina, ugljenih hidrata, povrća, voća, mlečnih proizvoda i masnoće.

foto: Printscreen/Facebook

Kako je onda krompir-dijeta uspela?

Važno je naglasiti da je Tejlor prihvatio izazov tek pošto je izučio naučna mišljenja i pošto je finalizirao svoj plan uz pomoć doktora.

"Dobijao sam 600 odsto dnevnih potreba za gvožđem i preko 400 odsto preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati", rekao je Tejlor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio unos kalcijuma, jer iako ga nešto ima u krompiru, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, pravio je pire krompir sa sojinim mlekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men's Health.

Stručnjaci su za njegov plan ishrane rekli kako nije "potpuno opasan", iako nije najzdravija ishrana na svetu.

Nutricionista Rijana Lambert krompir naziva "nutrijentnim gralom", objašnjavajući kako su puni vlakana, zasite organizam i imaju malu gustoću energije.

"Što se tiče cene i krvnog pritiska, ništa ne može zameniti dobar stari krompir - kaže profesori kliničkog Univerziteta Boston Džoan Salge Blejk.

foto: Printscreen/Facebook

Još voli krompire Krompir sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravku ćelika i borbu s bolestima, nali jedenje samo belih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Tejlor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

U prvih mesec dana takve ishrane nije vežbao, ali je kasnije sat i po vozio bicikl sat i pol na dan.

I pored činjenice da je morao da nosi ručak kad je išao u goste, i unapred morao da zove restorane zbog svojih prohteva, Tejlor i danas voli krompir.

"Moje zdravlje se samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, ali sada je on nizak, pao mi je i krvni pritisak, kao i visina šećera. Svaki put kad idem da vadim krv, nalazi su sve bolji", rekao je Tejlor.

Svoju ishranu još bazira na krompiru, ali u jelovnik ubacuje i drugo povrće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja