MIŠLJENJE POZNATE NUTRICIONISTKINJE: Razbijamo 5 najčešćih mitova o ishrani
Foto: Shutterstock

Treba znati

MIŠLJENJE POZNATE NUTRICIONISTKINJE: Razbijamo 5 najčešćih mitova o ishrani

Žena -

Često čujemo da kafa nije baš dobra za zdravlje, a da su ugljeni hidrati oličenje svega što je loše. Ništa od toga, zapravo, nije potpuno tačno

Jedna od najpoznatijih nutricionistkinja iz Engleske Pola Noris odlučila je da razbije, kako kaže, neke najsmešnije i najčešće mitove o hrani.

Ona kaže da postoji pet stvari koje svakodnevno čuje od svojih pacijenata, a koje uopšte nisu tačne, pa želi da u njih konačno prestanemo da verujemo.

Evo o kojim zabludama se radi...

MIT 1 GRICKALICE SU LOŠE

foto: Shutterstock

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbegavati. I to je tačno, ali u slučajevima kada glad zavaravate konzumacijom čipsa, štapića, keksa... Grickanje je dobro ako izabrete prave namirnice, poput jabuke, na štapiće iseckane šargarepe ili ako uzmete malo koštuničavog voća, poput oraha, badema ili lešnika. A ako morate da prezalogajite nešto da biste utolili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

MIT 2 KAFA NIJE ZDRAVA

Ako ste nekad čuli ili pročitali da je kafa loša po zdravlje, niste tačno informisani. Naime, radi se o napitku koji je pun antioksidansa koji nas štite od razvoja mnogih bolesti. Samo s njim ne treba preterivati pa se zaustavite na dve-tri šoljice (ne velike šolje) dnevno.

foto: Shutterstock

Kod osoba koje pate od zdravstvenih tegoba, kao što su visok pritisak ili neki oblik kardiovaskularnih bolesti, savet je da smanje dnevni unos kafe, ali ne moraju potpuno da je izbace.

MIT 3 KOKOSOVO ULJE JE ZDRAVO

foto: Shutterstock

Pola je nedavno na svom Instagramu napisala: „Kokosovo ulje nije zdravo kao što mnogi misle, dokazano je da utiče na podizanje holesterola i sastoji se od 80 odsto zasićenih masnoća. Istina je da nije opasno kao masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi svakako trebalo paziti u kojoj količini se koristi.“

MIT 4 UGLJENI HIDRATI NAS GOJE

foto: Shutterstock

Sigurno često slušate o tome da su ugljeni hidrati glavni krivac za nagomilavanje kilograma i da morate da ih izbegavate ako želite da ostanete mršavi. Ova nutricionistkinja smatra da problem uopšte nije u njima, već u nama, pošto jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Njen savet je da se sve može jesti ako se pazi na količinu.

MIT 5 ISHRANA BEZ GLUTENA JE ZDRAVIJA

Prošle godine mnogo se govorilo o hrani bez glutena, ali Pola tvrdi da, osim ako nemate dijagnozu celijakije, ovakva ishrana nije dobra za vas.

foto: Shutterstock

„Telu uskraćujemo preko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski“, rekla je.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track