PREKRŠTENI HLEB ZA POST: pravoslavni recept za hleb s belim lukom (RECEPT)
Foto: Shutterstock

PREKRŠTENI HLEB ZA POST: pravoslavni recept za hleb s belim lukom (RECEPT)

Žena -

Odličan posni hleb možete da spremate i na ulju i na vodi, piše Lepa & Srećna.

Sastojci: 800 gr brašna mala glavica belog luka 2 kašičice soli 1 kašičica suvog kvasca mlaka voda

Priprema:

1. Ispecite glavicu belog luka ucelo. To možete da uradite u rerni, ali i u mikrotalasnoj pećnici. Odsecite vrh glavice tako da se vide čenovi - čenove ne razdvajajte. Zamotajte u aluminijumsku foliju i stavite u rernu na oko 50 minuta (možete uz neko drugo jelo kojem neće smetati miris, na primer, povrće).

Druga opcija je da stavite glavicu u manju posudu za mikrotalasnu, sipate na dno malo vode, stavite odgovarajući poklopac ("haubu" za mikrotalasnu) i pečete (zapravo, parite) oko tri minuta na 50% snage pećnice. Kad beli luk bude pečen, istisnućete meki sadržaj iz ljuske u testo.

2. Za testo, izmešajte brašno, so i kvasac. Dodajte polako jednu čašu mlake vode i izmešajte dobro. Zatim dodajte i drugu čašu vode, pa proverite gustinu testa. Ako treba, dodajte još malo vode. Sada umešajte pastu od pečenog belog luka, pokrijte posudu i ostavite da narasta na sobnoj temperaturii 8-12 sati (može preko noći ili od jutra do večeri).

3. Pripremite dasku za mešenje i oštar nož i poprskajte ih brašnom. Ugrejte rernu na 220 C stepeni i stavite i tepsiju da se ugreje (idealno bi bilo ako imate tešku, tučanu šerpu koja može da se dobro zagreje). Ako je post na ulju, podmažite šerpu i preručite testo u nju. Ako je post na vodi, stavite u šerpu peki-papir pa preručite testo. Oštrim pobrašnjenim nožem zarežite krst na površini testa i pecite 40-50 minuta.

4. Ako pečete hleb u tučanoj šerpi, izvadite ga čim je pečen na rešetku pa ostavite da se hladi barem deset minuta. Dobro pečen hleb prepoznaćete kad ga kucnete prstom - zvuči "šuplje".

SA SAJTA LEPA & SREĆNA PROČITAJTE JOŠ:

MIMOZA SALATA BEZ ŠUNKE

PILEĆI MEDALJONI U PREZLI PEČENI U RERNI: malo kalorija, dubokog ulja

PASULJ SA MAKARONAMA: jeftino jelo za mnogo ljudi na ručku (RECEPT)

(Kurir.rs / Lepa & Srećna / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track