OVO SU NAMIRNICE KOJE NE TREBA ČUVATI U FRIŽIDERU: Hladnoća im menja ukus i teksturu
Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju

OVO SU NAMIRNICE KOJE NE TREBA ČUVATI U FRIŽIDERU: Hladnoća im menja ukus i teksturu

Žena -

Savet Jaja i mleko moraju se čuvati u frižideru. Međutim, postoji određena
hrana kojoj ne prijaju niske temperature

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u frižider kako bi duže trajale, ali nije baš tako.

Veliki broj namirnica koje kupujemo možemo bez ikakve brige odložiti na kuhinjske police, a one će u tom slučaju čak zadržati i bolji ukus. Evo nekih namirnica koje ne treba čuvati u frižideru.

Beli luk

Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi i na mestu gde nema vlage. Isto važi i za crni luk.

Krompir

Sve vrste krompira najbolje je čuvati na suvom tamnom mestu. Ovo pravilo ne važi za već kuvan krompir.

Krastavci

Istraživanje je pokazalo da su krastavci jedna od onih namirnica koje u frižideru gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje je držati ih na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

Lubenica

Staviti celu lubenicu u frižider dovoljno je težak poduhvat da navede na zaključak da je bolje čuvati je na sobnoj temperaturi. Tako, tvrde stručnjaci, nivo antioksidanata ostaje viši. To ne važi, naravno, za kriške lubenice.

foto: Shutterstock

Maslac

Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, dok maslac koji nije soljen treba držati u frižideru.

foto: Shutterstock

Banane

Nauka je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama, što znači da će banane koje se čuvaju u frižideru ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi.

Kečap

Ljudi stalno raspravljaju o tome da li kečap treba čuvati u frižideru ili van njega. Zapravo, na vama je da odlučite u zavisnosti kakav kečap volite da jedete, hladan ili na sobnoj temperaturi. Budući da je bogat natrijumom, može se držati na polici oko mesec dana.

foto: Shutterstock

Paradajz

Ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 stepeni ugrožava ukus i teksturu paradajza.

Bosiljak

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na hladnoj temperaturi jer u tom slučaju gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi na suvom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track