KAKO EFIKASNO ČISTITI POVRŠINE, A DA IH NE OŠTETITE: Zaraziti se možete i u svom automobilu
Foto: Shutterstock

Virusi vrebaju

KAKO EFIKASNO ČISTITI POVRŠINE, A DA IH NE OŠTETITE: Zaraziti se možete i u svom automobilu

Žena -

Neka od sredstava za čišćenje i dezinfekciju koja imate kod kuće mogu da posluže i za dezinfekciju automobila, ali valja imati na umu da se površine u njima razlikuju od onih u kuhinjama i kupatilima, pa zato nisu sva primenljiva.

Ako se u kolima vozio ili je njime upravljao neko ko je pokazivao simptome bolesti ili znate da se nakon vožnje u vašem automobilu razboleo, važno je temeljno očistiti i dezinfikovati sve površine, naročito one koje je ta osoba mogla da dodirne.

foto: Shutterstock

Osim ručki vrata, volana i ručice menjača, to može biti i bilo koja tipka, ekran osetljiv na dodir, retrovizor, ručice brisača ili paljenja migavca, ali i nasloni za ruke, kao i ručice za podešavanje sedišta. Ne zaboravite da očistite spoljašnje ručke na vratima, a za temeljnije čišćenje unutrašnjosti razmislite o tome gde sve mogu pasti kapljice kad kinete ili kašljete. Ako često okrećete glavu u stranu, razmislite i o detaljnijem čišćenju prostora oko prozora s vozačeve strane.

Vozite li u automobilu decu, dodatan trud moraćete da uložite u čišćenje i pranje auto-sedišta i svih igrački koje koriste tokom vožnje.

Vozite li taksi, iznajmljeni automobil, automobil firme ili živite u području koje beleži brojne slučaje zaraze, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

foto: Shutterstock

Sapun i voda su sigurni

Unutrašnjost automobila je osetljivija od radne površine u kuhinji ili sudopera, pa prilikom čišćenja vodite računa da ne oštetite površinu.

Ono što nikako ne biste smeli da koristite za dezinfekciju unutrašnjosti automobila su izbeljivači i vodonik-peroksid jer će uništiti i presvlake. Isto tako sredstvima za čišćenje na bazi amonijaka nikako ne biste smeli čistiti ekrane osetljive na dodir jer mogu oštetiti premaze protiv bleska sunca.

Energično pranje sapunom i vodom takođe može da uništi koronavirus. Trenje tokom čišćenja takođe učestvuje u uništavanju virusa. Za većinu unutrašnjosti automobila sapun i voda su sigurni, posebno za tkanine i stariju kožu, koja je možda već ispucala.

Na šta treba da pripazite

Površine ne čistite previše grubo. Većina vrsta kože i imitacija kože u automobilima ima zaštitne premaze koji su postojani za čišćenje alkoholom. Međutim, čišćenje alkoholom vremenom može kožu da učini osetljivijom na oštećenja i promenu boje. Sapun i voda su najbolji za čišćenje mesta i mrlja na mestima obloženim kožom. Samo pazite, suviše intenzivno pranje može da ukloni boju.

foto: Shutterstock

Mnogo sapunice nije poželjno jer ako to uradite, nikada nećete moći da je uklonite. Ako još kroz tkaninu natopite podlogu, mogli biste dobiti ustajali miris u vozilu i podstaći razvoj buđi. Tkaninu lagano protrljate sredstvom koje ste pripremili od malo vode i deterdženta za veš. Sve površine čistite krpom od mikrovlakana.

Pre i posle vožnje treba ruke prati

I na kraju, čišćenjem i dezinfekcijom vozila nećete uraditi mnogo ako zaboravite da operete ruke pre i posle svake vožnje. Ova navika je dobra i kad nema opasnosti od širenja koronavirusa. Možete očistiti i dezinfikovati volan ili bilo koje drugo mesto, ali ako su vam ruke prljave, prljavštinu ćete vratiti nazad.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track