U IZOLACIJI STE NEDELJAMA I STALNO SE SVAĐATE! Svetski psiholog tvrdi da PRAVILO 5 MINUTA može da vam spase brak
Foto: Profimedia

bračni saveti

U IZOLACIJI STE NEDELJAMA I STALNO SE SVAĐATE! Svetski psiholog tvrdi da PRAVILO 5 MINUTA može da vam spase brak

Žena -

Ako ste već nekoliko nedelja u izolaciji sa partnerom, moguće da ste je među vama počela doza netrpeljivosti i da na površinu izlaze i najmanji problemi, koji nikad do sad u vašoj vezi nisu bili 'kamen spoticanja'.

Seksologinja Grace Hazel podelila je zbog toga nekoliko savjeta za one parove koji se u ovome prepoznaju i koji sad kuće prolaze kroz teška vremena.

foto: Profimedia

Objasnila je kako komunikacija treba da bude iskreno izražavanje misli i osećaja, ali da treba i da osluškujeno partnerove potrebe, čak i ako nama ono što govori zvuči kao napad ili kritika.

Kad osećaju da bliži svađa ili prepirka, napominje Hazel, parovi bi trebalo da isprobaju petominutnu komunikacijsku vežbu:

- Ako stvarno želite nešto da rešite, postavite tajmer da oboje imate oko pet minuta za izraziti ono što vas muči - objašnjava ona i dodaje da se partnera za to vreme ne bi trebalo prekidati, čak ni 'kolutanjem očima' čemu je i sama, priznaje, sklona.

Kad partner završi, osoba koja je slušala trebalo bi da reže da je 'čuo/čula što govori i pre nego što stvarno razmisli o njegovim/njezinim rečima - kaže Hazel.

foto: Profimedia

Nakon toga slušatelj postaje onaj koji je do tad govorio, a tako možete da radite sve dok se oboje ne budete osećali da vas je ovaj drugi čuo i razumeo.

- Pravilo od 'pet minuta' najvažnija je stvar koju sam naučila i počela primenjivati u vezi - kaže seksologinja.

Stručnjak za odnose Plenty of Fish Šenon Smit napominje da, kad ste oboje po cele dane kod kuće, nekad bude teško i postaviti granicu između posla i vremena za vas dvoje. Ona zato savetuje pauzu u kojoj skupa radite nešto za što ne treba tehnologiju (čak i ako ćete kasnije pogledati film ili pričati s nekim preko video poziva).

Osim toga, savetuje, pokušajte da poboljšate 'prirodni' razgovor: ako npr. spremate večeru, iskoristite to vreme kao priliku za razgovor o tome koja su vam omiljena jela ili koji su najbolji restorani u kojima ste bili. Ili pročitajte oboje istu knjigu i razgovarajte o njoj, dodaje.

- Ovo vreme iskoristite da isprobate neke nove stvari", kaže Smitova, jer ovo sad može biti i šansa za shvatiti kako se onaj drugi oseća.

"Međutim, treba znati da je ponekad i tišina u redu, i da možete i bez reči uživati ​​u partnerovom društvu', podsetila je.

foto: Profimedia

kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track