NE FARBAJTE VIŠE JAJA NEGO ŠTO VAM TREBA: U susret velikom prazniku
Foto: Shutterstock

savet

NE FARBAJTE VIŠE JAJA NEGO ŠTO VAM TREBA: U susret velikom prazniku

Žena -

Neka se i ovaj Uskrs pamti Izvadite najlepše tanjire, stavite na sto buket cveća, dodajte pokoji uskršnji ukras i budite svi na okupu

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, a ono što ga karakteriše, kao i kod Božića, jesu proslava i bogatiji ručak u krugu porodice.

Jaja se farbaju na Veliki petak, a prvo ofarbano jaje treba da zauzme važno mesto u kući i da se čuva do sledećeg Uskrsa.

foto: Shutterstock

U nedelju treba uživati s porodicom u tradicionalnom prazničnom doručku s obaveznim takmičenjem u tucanju jajima, kom se naročito raduju najmlađi, pa ko pobedi, obavezno treba da dobije neku simboličnu nagradu.

Običaj je i da se oni koji su postili na dan Uskrsa prvo omrse jajetom.

Ručak treba da bude svečan i u krugu najmilijih, pa se domaćice tog dana trude da se na stolu nađe što više raznih jela. Izvadite najlepše tanjire, stavite na sto buket cveća, dodajte pokoji uskršnji ukras i budite na okupu.

foto: Shutterstock

Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije se daruju ofarbanim jajima, ali pošto je zbog pandemije u toku karantin, molimo vas da ovaj put zbog svog zdravlja, ali i zbog zdravlja svih ostalih, ostanete kod kuće i da praznik svima njima čestitate pozivom. Tako je najbolje za sve.

Želimo na kraju još nešto da vam kažemo. S obzirom na to da je situacija takva kakva jeste, da nam je (s razlogom) zabranjeno kretanje i da smo se verovatno istrošili stvarajući zalihe hrane za ne daj bože, ovaj praznik proslavite spram svojih mogućnosti. Ne morate farbati 30 ili 50 jaja ako vam je dovoljno samo 10 i peći prase ako vam je dovoljno pilence ili nekoliko šnicli. Poenta je da se ispoštuje tradicija i da dan prođe u pravoslavnom duhu.

foto: Shutterstock

I ne zaboravite da svim potrebnim namirnicama snabdete starije koji ne žive s vama. Odnesite im kolač, ofarbana jaja, snabdejte ih voćem, hranom, pićem i svim onim za šta znate da bi voleli da imaju na uskršnjem stolu. To što fizički nećemo biti s njima ne znači da im taj dan ne možemo ulepšati na razne načine.

Čuvajte se i budite nam zdravi i veseli! Srećan Vaskrs!

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track