U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Prvo smo svratili u zelenu Šumadiju…
Vasina torta
SASTOJCI
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil
300 g mlevenih oraha
0,5 dl mleka
200 g umućenog maslaca
5 štangli čokolade
4 žumanceta
4 kašike šećera
1 pomorandža
Šam
4 belanceta
4 kašike šećera
I još
sok 1 pomorandže
PRIPREMA
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte postepeno šećer, sve vreme muteći, zatim i jedno po jedno žumance, pa varjačom umešajte orahe i brašno. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu, i pecite 20 minuta na 200 stepeni.
Pečen i malo prohlađen patišpanj zalijte sokom pomorandže. Za fil prokuvajte orahe u mleku, sklonite s vatre i ostavite da se ohladi, pa pomešajte s maslacem. Odvojeno umutite žumanca sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se masa ne ujednači, pa na kraju dodajte sok i koru pomorandže. Sjedinite dve mase u fil i premažite patišpanj. Preko njega rasporedite šam: ušpinujte šećer na tihoj vatri, pa dok je još tečan, postepeno ga dodajte, sve vreme muteći, u umućena belanca.
Ko je bio Vasa?
Postoje dve priče o nastanku Vasine torte.
Prema prvoj, poznatijoj, radi se o uglednom trgovcu Vasi, kome je, u znak zahvalnosti što joj je spasao bolesnu ćerku time što ju je odveo čuvenom lekaru u Beč, gospođa tašta posvetila poslasticu koju je sama smislila. Oni koji veruju u ovu priču čak tvrde da se to desilo 1908. godine.
Druga, manje poznata ali ništa manje zanimljiva priča, vodi nas na kraj 19. veka, u kuću uticajnog političara Vladana Đorđevića. Poznat kao veliki gurman, vrbovao je najbolje kuvare, pa je tako jedan od njih, po imenu Vasa, smislio kremastu poslasticu, baš po ukusu gdina Đorđevića. Recept za tortu najpre je godinama kružio Beogradom da bi se kasnije proširio po celoj Srbiji.
Gibanica
SASTOJCI
500 g kora za pitu
500 g sira
5 jaja
1 šoljica ulja
1 šoljica jogurta
1 šoljica mleka
so
PRIPREMA
Sir pomešajte s tri jajeta i po potrebi posolite.
Odvojeno pomešajte ulje, jogurt i mleko, premažite jednu koru, odozgo stavite drugu, i nju premažite, pa stavite treću koju ne treba premazati.
Na jedan kraj stavite fil od sira i jaja i urolajte, ali ne previše čvrsto. Isto uradite i s ostalim korama, pa poređajte u podmazan pleh. Preostala jaja umutite s malo soli i pomešajte s ostatkom fila. Prelijte pitu složenu u plehu i ostavite oko 15 minuta da upije.
Pecite na 180-200 stepeni dok ne porumeni.
Pečenu gibanicu ovlaš poprskajte vodom i sačekajte da se prohladi, pa je tek onda isecite i poslužite.
Kurir/Lepa i Srećna
Foto: Shutterstock