OVA STVAR U KUHINJI JE PUNA OPASNIH BAKTERIJA! Svakog dana je koristimo, a nije SUNĐER! Nećete verovati šta je U PITANJU
Foto: Profimedia

haos

OVA STVAR U KUHINJI JE PUNA OPASNIH BAKTERIJA! Svakog dana je koristimo, a nije SUNĐER! Nećete verovati šta je U PITANJU

Žena -

Stvari koje svakoga dana koristimo, mogu da nam škode. Ove stvari skupljaju najviše bakterija i treba ih izbegavati.

foto: Profimedia

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje lepše uz sunđer i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

I dalje možete koristiti sunđer, ali no pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji se ne mogu razmnožavati bakterije i buđ. Uz to, menjajte sunđer svaki mesec i nakon svakog korišćenja je dobro isperite i iscedite, ostavite na hladnom, suvom mestu.

Pročišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spasava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se može razviti buđ i patogeni, a mogu početi bujati i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama.

Ako po noći koristite ovlaživač, nemojte ga samo isključiti, jer preostala voda u posudici može biti domaćin buđi. Prolijte preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i spužvicom.

foto: Profimedia

Štapići za uši

Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako kad se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer deo njega uvek ugurate samo dublje u uho.

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što treba da očistite jeste deo koji možete očistiti ako maramicom i prstom pređete oko ulaza u uho.

Antibakterijski sapun

Dokle god pošteno istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku nedelotvorni, kaže profesorka epidemiologije s Kolumbije, Elaine Larson. U istraživanju dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su se obe porodice jednako često obolevale, a neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite.

foto: profimedia

Blender

Naravno da perete blender nakon svake uporabe, ali verojatno zaboravljate na jednu stvar: gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, i da može sadržavati salmonelu, ešerihija koli, gljivice i buđ.Tako da odsad nadalje, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj deo.

Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikur i pedikur kod kuće, ali alat koji pritom koristite može biti pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makaze i turpiju. A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije se brzo mogu razmnožiti na njima, što može uzrokovati kožne infekcije. Zato nakon svake upotrebe sav pribor dobro operite sa sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen plavac zamenite svaka tri do četiri nedelje. I nikako nemojte deliti svoj pribor.

foto: Profimedia

Gumena špatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali padne li vam ikad na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i buđ. Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu špatulu, tj. oba dela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete.

Plišane životinje

Bilo da čuvate svoje primerke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja alergija, što će uzrokovati kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči. Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjajte ih svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu kesu i stavite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

Pasta za izbeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svež dah i čiste zube, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može pojačati osetljivost i 'istrošiti' zubnu gleđ.

foto: Profimedia

Kurir.rs / 24sata hr / M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track