VEŽBATE, ALI NE VIDITE REZULTATE: Treneri otkrili gde GREŠITE! Ovih pravila treba da se pridržavate
Foto: Profimedia

ZACRTAJTE CILJEVE

VEŽBATE, ALI NE VIDITE REZULTATE: Treneri otkrili gde GREŠITE! Ovih pravila treba da se pridržavate

Žena -

Preskakanje zagrevanja pre treninga ne samo da povećava mogućnost povrede, nego može prouzrokovati i izostanak rezultata, upozoravaju treneri.

Ako se povredite, nećete napredovati željenom brzinom, stoga pre treninga nikako ne preskačite zagrevanje. Od postizanja zacrtanih ciljeva lako vas može udaljiti i ishrana.

Ništa bez promene prehrane

Ako je cilj raditi na masi, onda ju je potrebno podići. Važno je i uneti dovoljno belančevina, i to između 1.5 do 2 grama po kilogramu telesne težine. Masnoće su važan deo uravnotežene ishrane i potrebno ih je unositi otprilike 1 gram po kilogramu telesne težine, a to neka budu orasi, bademi i slično.

foto: Shutterstock

Osam nedelja je rok

Ako nema rezultata, jedno je sigurno - vežbate na pogrešan način. Ne smete preskakati ni jednu skupinu mišića jer se izaziva neravnoteža u telu. Zbog toga treneri savetuju vežbanje po principu agonist (triceps) - antagonist (biceps), odnosno korišćenje suprotnih mišićnih skupina.

Ako radite benč, tada u kombinaciji s njime radite veslanje, ako radite biceps, u kombinaciji s njim radite triceps ili ako radite hiperekstenziju (vežbu za donji deo mišića leđa), kombinujte je s izvođenjem trbušnjaka. Tako ćete balansirati suprotne mišićne skupine, a time ćete u balans dovesti i kosti, ligamente, tetive i hrskavice. No ne počinjete trening uvek s istom skupinom mišića.

Bez puno priče

Zaboravite na mobilni telefon i čavrljanje. Ako vam je mobilni stalno u rukama, nesvesno ćete raditi suviše duge pauze između serija i telo će se ohladiti. Isto će se dogoditi ako i previše pričate.

Spavanje je jako bitno

Hormon rasta koji pomaže u izgradnji mišića i sagorevanju masnoća najaktivniji je upravo kad se odmaramo i spavamo.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/24sata.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track