Najnovije vesti

NE MOŽETE DA ZAMISLITE JELO BEZ NJEGA! A ako prestanete da jedete BELI HLEB desiće vam se ove 3 PROMENE u organizmu!
Foto: Shutter

Zdravlje

NE MOŽETE DA ZAMISLITE JELO BEZ NJEGA! A ako prestanete da jedete BELI HLEB desiće vam se ove 3 PROMENE u organizmu!

Žena

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. Ali isto tako, ta ugljenohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Saznajte šta će se dogoditi sa vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je prepun ugljenohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno, i to u obliku gubitka kilograma. Ali nije reč o instant-mršavljenju, već o gubitku vode koja se sakuplja u telu.

Telo skladišti ugljenohidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenohidrata zadržan u telu, u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljenohidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Ali to ne znači da iz prehrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite celovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljenohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

foto: Shutterstock

kurir.rs/novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...