9 GODINA SMO POKUŠAVALI DA DOBIJEMO DETE! A onda smo se odlučili za SUROGAT MAJKU! Pred porođaj su prošli pravu GOLGOTU
Foto: Profimedia

I u zatvor će ako treba, ali svoje dete će da uzmu

9 GODINA SMO POKUŠAVALI DA DOBIJEMO DETE! A onda smo se odlučili za SUROGAT MAJKU! Pred porođaj su prošli pravu GOLGOTU

Žena -

Despina Meris i njen suprug Bil devet godina su pokušavali da postanu roditelji, ali posle pet pobačaja izgubili su svaku nadu da će se to dogoditi prirodnim putem, pa su odlučili da dobiju bebu uz pomoć surogat majke.

- Suprug i ja smo bili na odmoru u Grčkoj kada je stigao imejl sa obaveštenjem da ćemo imati bebu. Surogat majka koju smo izabrali, nosila je našu bebu nakon prvog prenosa embriona. To su bile vesti o kojima smo Bil i ja sanjali, ali i naš poslednji pokušaj da postanemo roditelji - ispričala je majka za "Gardijan".

foto: Profimedia

Nekoliko nedelja pre nego što su dobili radosne vesti, odleteli su iz Australije gde žive, u Bangkok gde se dogodila oplodnja, a kasnije je embrion prenet na Tajland do surogat majke.

- Tada sam imala 37 godina, a surogat majčinstvo nije bila odluka koju smo lako doneli. Puno sam istraživala kako bih pronašla pravu zemlju sa pravim zakonima i klinikom koja vodi računa o etičkim merilima. Surogat majke sa Tajlanda završile su sa svojim porodicama i nisu bile pod finansijskim pritiskom - objašnjava Despina.

Međutim, nekoliko dana pre nego što su saznali za trudnoću videli su novinske natpise koji su govorili o jednom paru iz Australije koji je na Tajlandu dobio blizance na ovaj način, ali je jedna beba bila rođena sa Daunovim sindromom, pa su odlučili da je ostave.

- Ovo je izazvalo negodovanje međunarodne zajednice. Tajlandska vlada odmah je zabranila komercijalno surogat majčinstvo. Vlasti su počele da pretresaju klinike širom Tajlanda, a mi nismo imali pojma šta to znači za parove poput nas. Mahnito smo zvali i slali i-mejlove, ali nije bilo odgovora. Nismo čak imali direktan kontakt ni sa majkom, jer smo komunicirali preko klinike. Želeli smo da joj se obratimo i uverimo je da ne bismo nikada napustili svoju bebu - prepričava supruga.

foto: Stock

Njihovi najveći strahovi bili su da se više nikada neće čuti sa surogat majkom, zbog čega će ona možda prekinuti trudnoću ili dati bebu na usvajanje kada se porodi, plašeći se da ne upadne u nevolju.

- Čak i da je želela da nam da dete, nismo imali pojma da li će nam biti dozvoljeno da je vodimo nazad u Australiju. Srušili su nam se svi snovi. Kontaktirali smo našu ambasadu u Bangkoku i pokušali da pronađemo adresu naše surogat majke kako bismo pokušali da je nađemo i umirimo po pitanju ove situacije - ali nismo uspeli. Na kraju je tajlandska vlada najavila da će odluka o postojećim surogat-trudnoćama biti doneta za četiri dana - priseća se Despina.

Čekanje je bilo mučno, a strah se svakodnevno povećavao. Roditelji svedoče o tome da su bili spremni da završe u zatvoru ukoliko bude bilo potrebno, samo kako bi doneli svoju bebu nazad u Australiju.

Nedelju dana kasnije konačno smo dobili vesti - u budućnosti će stranci koji budu uhvaćeni u ovakvim organizovanim radnjama, provesti 10 godina u zatvoru, ali svi trenutni aranžmani se nastavljaju. Klinika nam je sutradan poslala mejl da je majka dobro. Kasnije smo saznali da se brinula, ali da je bila sigurna da će sve biti u redu. Uvek je bila tako mirna - priča par.

Sedam nedelja pre termina dobili su poziv iz Bangkoka, da je njihova beba rođena.

- Nismo ni znali da je surogat majka dobila kontrakcije. Pozvala sam muža i plakala: "Mi smo roditelji". Odmah smo rezervisali let. Dok sam prvi put držala u naručju našeg sina, činilo mi se kao da sam u drugom svetu. Isplivale su sve emocije. On sada ima pet godina i tako je srećan dečak. Rekli smo mu istinu o njegovom rođenju i ono što je važno i što može da razume. Naša i porodica surogat majke su se upoznale i ostali smo u kontaktu - zaključuje majka.

foto: Shutterstock

kurir.rs/gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track