JASNI ZNACI KOJI POKAZUJU DA VAM TELO PREVREMENO STARI! Organizam vam šalje JASNE SIGNALE, a evo kako da ih prepoznate!
Foto: Shutterstock

starenje

JASNI ZNACI KOJI POKAZUJU DA VAM TELO PREVREMENO STARI! Organizam vam šalje JASNE SIGNALE, a evo kako da ih prepoznate!

Žena -

Vaše telo šalje vidne signale da starite pre vremena, evo i kako da ih prepoznate.

Kako znati da se možda radi o zdrastvenom problemu?

HODATE POLAKO

Ako ste usporiti hod kada ste napunili 40 godina, moguće je da starite pre očekivane dobi. Hodanje je najlakša i jedan od boljih vežbi koje možete praktikovati, a ako vam je u planu da započnete taj program, krenite sa 5 minuta dnevno, da biste došli do 30 minuta hodanja. Pokušajte da napravite 100 koraka u minuti, a kako bi vam bilo lakše nabavite odgovarajuću obući i povedite prijatelja.

MRLJE OD SUNCA

Smeđe mrlje od sunca se često javljaju na licu, rukama i dlanovima. Uobičajena su pojava, posebno ako imate iznad 50 godina. Većinom su bezopasne i posledica su godina izlaganja suncu. Posetite doktora ako:

- postaju crne

- menjaju oblik

- krvare

- imaju oštre rubove.

Nanosite zaštitu i ne provodite puno vremena na suncu kako biste sprečili njihovu pojavu.

foto: Profimedia

PROBLEMI S MEMORIJOM

Blage promene u pamćenju prate starenje u stopu i obično se javljaju već u 40-tim godinama života. Moguće je da će vam trebati nešto više da se setite gde su vam ključevi od auta i zašto ste se popeli u sobu. U većini slučajeva se demencija javlja nakon 65-te godine, i nije normalan deo starenja. Kako biste mozak održali zdravim:

Jedite zdravo

Ne izbegavajte društvo

Vežbajte

BOLNI ZGLOBOVI

Ne bole sve zglobovi kada ostare, ali šanse za nastanak osteoporoze rastu kod muškaraca nakon 45-te godine, a kod žena kada napune 55. Nema leka, ali možete usporiti proces – samo sat vremena hodanja u toku dana može pomoći. Vežbe fleksibilnosti, snage i aerobne vežbe su dobar način zaštite.

foto: Profimedia

SUVA KOŽA

Koža proizvodi manje masnoća kako starimo, pa može postati suva, posebno nakon 40-te godine života. Ipak, to se stanje može sprečiti ako pratite određene savete.

Ako se tuširajte i koristite toplu, ne vruću vodu

Čistite redovno kožu i nanosite kremu

Ne zaboravite da pijete puno vode

Ne provodite puno vremena u prostorijama gde je vazduh suv

Ako vam je koža suva i osjetljiva, posetite dermatologa kako bi proverili šta stoji iza toga.

PUNI STE MODRICA

Ovo je često stanje kod osoba starijih od 60 godina. Koža postaje tanja i gubi masnoće kako starimo, a i krvne žile postaju krhke, a i neki lekovi mogu uzrokovati preteranu osetljivost. Posetite lekara ako:

Često imate velike masnice, posebno na prsima ili licu

One se javljaju nakon uzimanja novog leka

OPSEG STRUKA

Masno tkivo se često preseli na područje trbuha kako starimo, a to se posebno odnosi na žene nakon menopauze. Bez obzira na godine, masne naslage na trbuhu mogu voditi do bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Jasno je svima da će redovno vežbanje i zdrava ishrana pomoći u sprečavanju ovog problema.

SNAGA U RUKAMA

Možda vam je postalo teže da otvorite posudu ili držite upravljač u automobilu ako ste napunili 50 godina, ali ako se to događa ranije može ukazivati na neke druge probleme, poput artritisa ili oštećenja nerava.

PROBLEMI SA VIDOM

Nakon što ste napunili 40 godina, postoji verovatnoća da ćete nešto slabije videti slova u blizini, i to nije ništa neuobičajeno. Kako biste umanjili rizik za razvoj nekih ozbiljnih bolesti poput glaukoma i makularne degeneracije prihvatite ove savete:

Nosite naočare za sunce

Prestanite da pušite

Jedite zdravo

Vežbajte

Redovno proveravajte zdravlje očiju

NEREDOVNE MENSTRUACIJE

U kasnim 30. menstruacije mogu postati neredovne, a to je vreme pripreme na menopauzu. U tom periodu telo ne proizvodi jednake količine estrogena kao u mladosti, što znači da menstruacija može postati manje obilna i ređe dolazi. Ako osećate bol u tom periodu meseca, posetite lekara.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Ordinacija.hr/I.B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track