TRIK ZLATA VREDAN: Pečeno pile vam zbog JEDNE GREŠKE koju uvek pravite nema dovoljno SOČNU KORICU! Ovako će biti DUPLO UKUSNIJE!
Foto: Profimedia

KORISNO ZA DOMAĆICE

TRIK ZLATA VREDAN: Pečeno pile vam zbog JEDNE GREŠKE koju uvek pravite nema dovoljno SOČNU KORICU! Ovako će biti DUPLO UKUSNIJE!

Žena -

Poznati kuvari vode neprestane debate treba li oprati pile iz prodavnice pre kuvanja.

Tu je lepljiva, ružičasta tečnost koja se primila za meso. Radi se o vodi koja se tu pojavila kad je pile ohlađeno, a vodu ne treba ispirati s još vode. Ako se brinete da pile kad ga ispečete neće imati onu hrskavu kožicu, za to postoji bolje rešenje: papirni ubrusi kojima treba sušiti, sušiti, sušiti pile.

Šta sa bakterijama?

Svi su uvereni da je dovoljno meso isprati pod vodm da se te bakterije odstrane. To nije sasvim tačno. Dok ispirate meso, često se bakterije prenose na kuhinjske radne ploče ili sudoperu te drugu hranu koja se pri tome poprska. Umesto da ih se rešite, zapravo ih širite. Jedini način da ih stvarno eliminišete je termička obrada mesa na temperaturi (u sredini, ne rubovima) iznad 75 stepeni.

foto: Profimedia

Opasnost se širi

Piletinu zapravo ne treba prati u strahu da se bakterije ne prenesu na kuhinjske radne ploče ili pribor? Poznati šef Alton Braun objavio je da se ipak morate opustiti i ne strahovati od normalno skladištene hrane Uveren je da je za puno veći rizik jesti već opranu salatu iz prodavnice umesto da je sami operete.

Preispitajte svoje izbore

Stručnjaci ostaju pri svome, bolje je piletinu iz prodavnice obrisati papirnim ubrusom i termički obraditi nego prskanjem vode rizikovati da vam se kontaminiraju kuhinjske površine. Dakle, ako piletinu perete pre kuvanja zbog toga što mislite da je to higijenski, svi će stručnjaci reći da to više ne radite. Stručnjaci za trovanje hranom dodaju najvažnije: ako meso perete jer ima čudan miris, onda treba promeniti mesara odnosno piletinu koju kupujete. Ako je perete u sudoperi, nakon toga dobro operite vrućom vodom i deterdžentom sve kuhinjske površine.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/miss7

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track