MATEMATIČKA FORMULA OTKRIĆE VAM DA LI JE PARTNER PRAVI: Evo šta kažu stručnjaci da uzmete u OBZIR!
Foto: Profimedia

IZRAČUNAJTE

MATEMATIČKA FORMULA OTKRIĆE VAM DA LI JE PARTNER PRAVI: Evo šta kažu stručnjaci da uzmete u OBZIR!

Žena -

Možda ste već čuli za matematičku formulu za izračunavanje "društveno prihvatljive" razlike u godinama kod parova.

Prema ovom pravilu broj svojih godina podelite s dva i tome dodate sedam godina, što bi trebao biti minimum ispod kog ne bi trebalo ići. Ako imate 32 godine, "društveno je prihvatljivo" da ste u vezi s nekim od 23 godine ili starijim. Isto tako, prema tom pravilu prihvatljivo je i da osoba od 32 bude u vezi s nekim od 50 godina i mlađim.

Iako se radi o opšteprihvaćenom pravilu, stručnjaci sugerišu da ga se morate strogo pridržavati.

"Ova formula pomaže da se držite onde gde postoje zajednički interesi s vašim partnerom, a verovatno će omogućiti i bolju komunikaciju. Ipak, ako upoznate nekoga čije godine izlaze iz okvira formule, ali vas usrećuje, zanemarite pravilo", savetuje stručnjak za veze Dejvid Benet.

foto: Profimedia

Njegova kolegica Kerol Roderik kaže kako ne savetuje klijentima da doslovno slede pravilo, ali ih "podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj granici za partnera, posebno na internet stranicama i aplikacijama za pronalazak bolje polovine". Prema njoj, prilikom susreta s nekim obično ste u mogućnosti da procenite njihovu zrelost, vitalnost i namere približno u isto vreme kada saznajete njihove godine".

"Najrizičniji aspekt veze s nekim znatno mlađim ili starijim od vas jeste to što ćete možda trenutno imati puno toga zajedničkoga, ali nakon pet godina mogli biste iskusiti značajne razlike u ciljevima i načinu života", smatra Roderik.

Isto tako, prema istraživanju iz 2014. godine veća je verovatnoća da će se par razvesti što je veća razlika među partnerima. Parovi s pet godina razlike imali su 18 posto veću verovatnoću da se razvedu, stopa razvoda skočila je na 39 posto kada je postojala razlika od deset godina, a 95 posto kod razlike od 20 godina.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/TheSun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track