BILJKE VAM UVENU SVAKI PUT? Postoji 5 ZLATNIH saveta koji će vam pomoći! Biće NAPRETKA!
Foto: Shutterstock

KORISNO

BILJKE VAM UVENU SVAKI PUT? Postoji 5 ZLATNIH saveta koji će vam pomoći! Biće NAPRETKA!

Žena -

Svaka biljka ima svoju vrstu nege i brige. Različite biljke zahtevaju različitu vrstu nege.

Ovih pet zlatnih pravila predložili su biljni stručnjaci kada je reč o održavanju zdravlja biljki.

1. Zalivanje zavisi od vrste biljke

Iako je neke biljke 'teško ubiti', poput biljke zlatni puzavac (zapanjili biste se koliko ona može izdržati bez vode), drugim biljkama je potrebno svakodnevno zalivanje. A tu su i biljke sklone prekomernom zalijevanju, poput sukulenata.

Ukratko, pročitajte koje su potrebe vaše biljke. Ako lišće vaše biljke postaje žuto ili se uvija, to je znak da ne dobija pravu količinu vode.

foto: Shutterstock

2. Proverite imaju li posude odvodne rupe

Da, biljke se mogu 'utopiti'. Kada zalivate biljke, bitno je da voda potpuno natapa tlo kako biste osigurali da korenje dobro upije vodu. Sva ta voda treba mesto za 'beg', inače će doći do 'potopa' i truljenja korena.

3. Rešite se štetnika - i to brzo

Štetnici mogu razoriti vaše omiljene biljke, zato naučite da uočite znakove. Stvari poput pegavog lišća ili bledi i žuti listovi nisu dobri znakovi. Bilo koja traka na lišću ili naizgled lepljivi ostatak takođe upućuje na štetnike.

Da biste ih se rešili, izolujte zaraženu biljku i obrišite je vlažnim peškirom. Ako je potrebno, u vodu možete dodati i malo tečnosti za sudove.

foto: Profimedia

4. Znajte kada je vreme da biljku presadite u veću posudu

Vaša biljka će rasti viša i veća, a njeno korenje rasti će ispod površine. Na kraju ga treba ponovno presaditi u veću posudu. Jedan od prvih znakova da biljka treba veću posudu je viseće lišće, posebno kada je tlo mokro. Druga činjenica je da vaša biljka raste normalno, ali ima puno žutih listova. I naravno, zadnji znak su vidljivo obrasli koreni koji rastu kroz drenažne rupe ili su stvorili gustu mrežu na dnu posude.

5. Prilagodite negu biljaka godišnjim dobima

Kada se sezona promeni, menjaju se i uslovi. Ne samo da su nam domovi zimi suši, već biljke prolaze kroz sezonski rast, pri čemu se najveći rast događa leti. U zimsko doba, pobrinite se da vaše biljke i dalje dobijaju dovoljno svetla, što je više moguće. Imajte na umu da verovatno nećete morati toliko da zalivate biljke, jer zimi prirodno nisu sposobne toliko da rastu.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/K.Đ/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja