NEODOLJIVI

MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje BOMBONE OD SVINJE! (KURIR TELEVIZIJA)

Žena -

Zima u Srbiji gotovo je nezamisliva bez čvaraka. Ovaj poseban specijalitet dostigao je vrtoglavu cenu u marketima, a kako bi saznali odgovor na pitanje zašto su tako skupi, ekipa "Pulsa Srbije" sa Kurir televizije uputila se put Srema.

Iako je izraz za čvarke “bombone od svinje “ postao popularan u Krčedinu, ovoga puta nismo putovali u taj deo Srema već u onaj deo koji se zove “svinjski Srem”. U Kuzminu, selu kod Sremske Mitrovice prave se nadaleko poznate prerađevine od svinjskog mesa. Tragom te informacije našli smo se u domaćinstvu Tomić gde smo naučili kako se prave domaći čvarci.

čvarci
foto: Profimedia

Čvarci nastaju topljenjem svinjske masti. Najpre se iseče salo na kocke. Po želji, može se i samleti u mašini. Kada se to sve iseče, snažni momci sadržaj izručuju u takozvanu “oraniju”. To je velika posuda u koju može da stane i 30 kilograma sala. Vredne ruke domaćice započinju ovde proces obrade. Ljubinka Stepanović majstorica za čvarke otkrila je pravi domaći recept za čvarke.

- Za originalni recept dovoljno je koristiti samo jednu šaku soli po turi i čašu mleka. Od te smese, koja teži dve do tri desetine kilograma, dobije pet do šest kilograma čvaraka. Mora stalno da se meša dok čvarci ne otpuste mast, kažu majstori, kako ne bi zagorelo.

Iako su neodoljivi, sa čvarcima se ne sme preterati, pa je tako preporučljivo da se ne konzumira više od 30 grama čvaraka.

- Uz ovakvu ishranu treba kombinovati mahunarke tokom sedmice, bar dva puta i ne izbegavati žitarice - navodi specijalista za ishranu dr Zinaida Sretenović.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track