NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU! Običaj koji se mora ISPOŠTOVATI i nikako se pogača ne sme seći NOŽEM
Foto: Printscreen

božić

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU! Običaj koji se mora ISPOŠTOVATI i nikako se pogača ne sme seći NOŽEM

Žena -

Na pravoslavni Božić se prema običajima jede česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, pre svitanja.

U testo, koje oblikuju u okrugli hleb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, kao i parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu. Običaji su i da se, posebno u seoskim domaćinstvima, u česnicu stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. Ne seče se nožem, već se lomi rukama. Ukućani okreću među sobom česnicu tri puta, a zatim se lomi i jede pre ostale hrane.

Svaki od ukućana uzima parče pogače i traži paricu koju je domaćica umetnula, a koja će mu po narodnom verovanju obezbediti sreću cele godine. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje. U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cele godine kako bi porodici obezbedila blagostanje do sledećeg Božića. Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb. U nekim krajevima veruje se da ako se prilikom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.

RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU Potrebno je:

  • Kilogram brašna
  • 1/2 l mleka
  • Jedan svež kvasac
  • 2 jaja
  • Malo soli

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

pogača
foto: Profimedia

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track