Božićni kolač koji se tradicionalno pravi na današnji dan zove se česnica. Svaki dom je danas ima na trpezi. Međutim, u Vojvodini, pravi se nešto drugačije. Zna se da se u ravnici oduvek hranilo obilno i bogato, zahvaljujući plodnoj zemlji, pa je tako i česnica dobila drugačiji recept.
Poznato je da se u Vojvodini oduvek lepo jelo, a božićna trpeza u ovom kraju Srbije posebno se razlikuje po česnici koju domaćice mese u ranu zoru na sam dan praznika.
U mnogim krajevima Srbije česnica se pravi u obliku pogače u koju se stavlja novčić, dok se u Vojvodini pravi slatka česnica.
Orasi, med, ponegde i suvo grožđe uvijaju se u domaće kore, a tradincionalno u kolač ide i parica.
Kako navode Vojvođani, česnica se isključivo lomi rukama, a kome zapadne novcic, veruje se da će ga sreća pratiti tokom cele godine.
OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV
(Kurir.rs)
