Najnovije vesti

DUGA TRADICIJA

SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA)

Žena

Božićni kolač koji se tradicionalno pravi na današnji dan zove se česnica. Svaki dom je danas ima na trpezi. Međutim, u Vojvodini, pravi se nešto drugačije. Zna se da se u ravnici oduvek hranilo obilno i bogato, zahvaljujući plodnoj zemlji, pa je tako i česnica dobila drugačiji recept.

Poznato je da se u Vojvodini oduvek lepo jelo, a božićna trpeza u ovom kraju Srbije posebno se razlikuje po česnici koju domaćice mese u ranu zoru na sam dan praznika.

U mnogim krajevima Srbije česnica se pravi u obliku pogače u koju se stavlja novčić, dok se u Vojvodini pravi slatka česnica.

Orasi, med, ponegde i suvo grožđe uvijaju se u domaće kore, a tradincionalno u kolač ide i parica.

Kako navode Vojvođani, česnica se isključivo lomi rukama, a kome zapadne novcic, veruje se da će ga sreća pratiti tokom cele godine.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...