roditelji na muci

BUREK I PECIVO PUNI ŠEĆERA! Saveti nutricionista šta nikako ne treba da dajete deci da jedu! (KURIR TELEVIZIJA)

Žena -

Mnogi roditelji se nađu na teškoj muci kada svom detetu treba da ograničene unos šećera i nagovore ga na zdrave grickalice. O tome koliko je šećera zaista potrebno deci govorili smo sa nutricionistima Anom Todorović i Bojanom Marković.

"U njegovom konzumnom obliku slatkiša ili na kašičicu, on je u vrhu piramide ishrane što znači da je vrlo mala količina potrebna. Ona se meri u čak gramima, ali složićete se da deca u našem okruženju svakodnevno jedu slatkiše kroz konditorkse proizvode najviše. A najviše se preporučuje prirodni izvori šećera, znači voće koje treba da svakodnevno bude zastupljeno u ishrani bar 300 grama za desu školskog uzrasta", ispričala je ona.

U slučaju da unesu veću količinu šećera, to je uvod u probleme sa gojaznošću, dijabetesom, karijesom i sl.

Odnos prema šećeru se stvara od malih nogu, navodi ona.

"Ukoliko prve kašice bebama bude zaslađene ili se potencira na voću, poput banane, deca će sigurno imati afinitet prema slatkišima", ispričala je Ana.

Njena koleginica Bojana Marković dodaje da roditelji najčešće nisu ni svesni da burek, lisnato pecivo i slični slani proizvodi u sebi sadrže šećere.

"Oni kažu moje dete ne jede slatkiše, ali mu kupe burek, lisnato pecivo, a to su sve šećeri. Nažalost samo nismo dovoljno informisani, pa svoju okolinu savetujem da zavisnost za šećerom ide i kroz slane stvari", kaže ona i dodaje da zamena za čipsom, smokijem, grisinima mogu da budu bademi, lešnici, orasi...

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track