NIKAD NE BISTE POMISLILI DA JE TO BITNO: Napravite redosled kad perete SUDOVE i uštedećete VREME i NOVAC!
Foto: Profimedia

rešenje problema

NIKAD NE BISTE POMISLILI DA JE TO BITNO: Napravite redosled kad perete SUDOVE i uštedećete VREME i NOVAC!

Žena -

Prljavo posuđe i prljavština se može nakupiti u tren oka, pogotovo sada kada ostajemo kući i nismo baš motivisani za čišćenje.

Međutim, ako vam se čini da posuđe morate da perete dodatno, onda verovatno nešto ne radite kako treba. Stučnjaci i naučnici su podelili savete za blistavo posuđe, kao i najefektivniji redosled pranja.

Objasnili su da voda mora biti na visokoj temperaturi jer je to ključno za čišćenje prljavštine i masnoće. Bakterije se razmnožavaju kada je hladno, a vruća voda ubija klice i razgrađuje masnoću. Nikada ne stavljajte tanjire i činije direktno u sudoperu već pre toga izbacite ostatke hrane.

čišćenje, sudovi, pranje
foto: Profimedia

Veoma je važno, osim vruće vode i da imate adekvatnu četku ili sunđer. Ako je sunđer star, obavezno ga zamenite jer krpe, četke i ostali pribor za čišćenje skuplja mnogo bakterija, koje mogu završiti na vašem posuđu. Zato, menjajte redovno sunđere i krpe.

Iako su čiste četke neophodne, takođe morate osigurati da koristite prave stvari za pranje. Oštre četke izvrsno uklanjaju tvrdoglave mrlje, ali mogu oštetiti mekane materijale poput plastike ili posuđa. Umesto toga, koristite meke krpe, gde je to moguće, kako biste održavali svoje šerpe i tiganje u vrhunskom stanju.

I na kraju, morate prati stvari preciznim redosledom, počevši od čaša i završavajući sa posudama za pečenje. U vrućoj sapunici započnite sa pranjem čaša, zatim lagano zaprljanog posuđa poput šolja, tanjirića i činijica. Zatim operite tanjire za jelo, nakon čega sledi pribor za jelo. Poslednje operite posuđe, tiganje i plehove za pečenje.

pranje sudova
foto: Profimedia

BONUS VIDEO

(Kurir.rs/A.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track