PORODILA SE SA 14 I OTAC JE NATERAO DA ĆERKU DA NA USVAJANJE: 50 godina posle Kerol je mamu našla na FB ali je ćutala zbog straha
Foto: Printscreen/Facebook

kao da nikad nisu bile odvojene

PORODILA SE SA 14 I OTAC JE NATERAO DA ĆERKU DA NA USVAJANJE: 50 godina posle Kerol je mamu našla na FB ali je ćutala zbog straha

Žena -

Polin Peder (65) imala je samo 14 godina kad je ostala trudna i jedva 15 kad je morala da da tek rođenu devojčicu na usvajanje. Decenijma se pitala šta se dogodilo s njom, sve dok se nedavno nije obratila ITV emisiji "Long Lost Family", koja se bavi spajanjem članova porodice koji su izgubili kontakt, a voditeljka Davina Mekkol ubrzo joj je otkrila da je njena ćerka Kerol Vajthed (51) već godinama prati na Fejsbuku.

Kerol je ispričala je kako je posle smrti majke koja ju je usvojila odlučila da potraži svoju pravu majku. Uz pomoć prijatelja, pronašla je Polin na Fejsbuku, ali u strahu da bi ona mogla da odbije kontakt, odlučila je samo da prati njene statuse i fotografije koje je objavljivala.

- Odlazila bih na njenu Fejsbuk stranicu svakih nekoliko sedmica. Ponekad bi objavila slike stvari koje je radila sa svojim ćerkama pa sam se osećala pomalo čudno. Nisam znala da li im nešto rekla o meni i nisam htela da joj stvorim problem ako se samo pojavim iz vedra neba - ispričala je Kerol.

Bilo joj je veoma teško kada bi videla majčine slike sa ćerkama i osećala je da bi i ona trebalo da bude deo toga, ali nije htela da uđe u njihov život tako iznenada.

- Iznenađena sam. Pridružila sam se Fejsbuku 2015. godine, baš zato da bih mogla kontaktirati sa članovima porodice i bila sam tužna kad sam to saznala da mi se Kerol nije javila kad me pronašla, jer smo mogle imati tri godine više zajedno, ali kad smo se napokon našle, sve smo nadoknadile - rekla je Polin.

Polin je odrasla sa osmero braće i sestara u Hadersfildu i zatrudnela je kad je imala samo 14 godina. Budući da nije mogla da prizna roditeljima da je trudna, poverila se bliskim prijateljicama, ali je to saznala direktorka škole i izbacila je. Napisala je pismo njenim roditeljima, ali im ona to pismo nikada nije predala. Umesto toga, skrivala se u kući svog dečka i pretvarala se da svaki dan ide u školu sve dok njen otac načuo da je trudna.

- Ako rodiš, nećeš ga dovesti kući - rekao joj je i zabranio joj izlaske. Izgubila je vezu sa dečkom i otac je najavio da će dete biti dato nausvajaje - kaže Polina. Iako je njana starija sestra Kerol ponudila da primi nju i dete, njihov je otac rekao da, ako se to dogodi, više neće razgovarati ni s jednom od njih.

Tako je otišla u prihvatilište i rodila devojčicu koju je nazvala Luiz. Provela je mesec dana s njom u kući, hraneći je i presvlačeći.

- Odmah sam se povezala s njom. Ali kad su mi roditelji došli u posetu, moj otac je nije htio ni pogledati. Mama ju je uzela u naručje na ruke, ali rekla je da je otac uporan. Rekli su mi da se pozdravim sa detetom. Onda sam morala da napustim dom kako bi njeni usvojitelji mogli doći po nju. Sećam se da sam joj rekla: "Kad odrasteš, mogle bismo naleteti jedna na drugu, ti ćeš se sećati mene, kao i ja tebe" - ispsričala je Polina. Sve što je ostalo da ju podseća na ćerku bila je fotografija iz vremena kad je bila trudna. - Volela sam tu fotografiju, ona je bila dokaz da moja ćerka postoji, da sve to nisam samo sanjala. Uvek sam je nosila sa sobom i svako malo bih pogledala u nju i pomislila na svoje dete - rekla je Polin.

Polina se udala kada je imala 16 godina i rodila još četvoro dece - Trajsi (49), Stivena (48), Samantu (46) i Stefani (39).

- Bila sam srećna, ali uvek sam osećala da neko nedostaje. Kerol je uvek bila deo porodice i uvek smo o njoj govorili kao da je s nama, iako nije bila - ispričala je.

Kerol, koja živi u Hadersfildu sa svojim partnerom, imala je veliku sreću sa svojim usvojiteljima, Majklom i Norom. Prvi put je pokušala da pronađe rođenu majku kada je imala 18, aki je naišla na zid ćutnje. U domu su joj rekli da su imali požar i da su sva dokumenta izgorela.

- Sve što sam imala bilo je njeno ime. Ali moja se mama jako uznemirila zbog toga što sam počela da tražim biološku majku pa sam ostavila sve po strani - ispričala je Kerol.

Sa druge strane, Polin, koja sada živi sa svojim drugim suprugom, uvek je pretpostavljala da je Karolinina nova porodica bila iz drugog dela zemlje. Neverovatno, ali bile su mnogo bliže nego što su mislile, pa i jako blizu u nekoliko navrata.

- Živela sam 10 minuta hoda od mesta gde živi Kerol. Išla sam kod doktora ulicom u kojoj Kerol živi, prolazila bih kraj njene kuće - prisetila se Polin. Osim toga, njen brat je vlasnik firme koja prodaje boje a s kojom je sarađivao Karolin sin koji ima firmu za automobile.

- Shvatila sam da se čovek preziva kao Polina i rekla sam sinu da porazgovara s njim i da ga pita ima li izgubljenu ćerku, ali on to nikad nije učinio - priča Cerol. Dodaje kako je znala da naleti na sestru Trejsi dok je radila u prodavnici. Međutim, tek kad se Polina prijavila za emisiju, zapravo su se spojile.

- Odmah smo se povezale. Nema neugodne tišine među nama, kad jedna od nas prestane da priča, druga započinje. Kao da smo oduvek živele jedna sa drugom. Kao mlada, mučila sam se zbog toga što nismo zajedno, sada je moj život opet potpun - zaključila je Polina.

kurir.rs/The Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track