LIMETA I VODA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU: Ovo voće bogato je VITAMINIMA I MINERALIMA, a pomaže i kod mnogih bolesti!
Foto: Shutterstock

Izuzetno lekovita voćka

LIMETA I VODA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU: Ovo voće bogato je VITAMINIMA I MINERALIMA, a pomaže i kod mnogih bolesti!

Žena -

Ljudsko telo se sastoji od oko 60 odsto vode, pa nije čudo da je važna za zdravlje. Ako dodate vodi malo soka limete, učinili ste mnogo za svoj organizam

Limeta ima tanku, glatku koru i osvežavajući kiseo sok. Niskokalorična je, a bogata vitaminima (vitamin C) i mineralima (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe). Posebno se ističe obiljem flavonoida - snažnih antioksidansa koji deluju protivupalno, jačaju imunitet, uravnotežuju masnoće u krvi, štite kardiovaskularni i disajni sistem...

Zaustavlja starenje

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zracima, nagomilati i izazvati tamne fleke na vašoj koži. Kako biste izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

Pomaže u borbi protiv raka

Lekoviti sastojci u limeti sprečavaju rak debelog creva i želuca. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primetili da antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma. Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

limun
foto: Shutterstock

Snižava holesterol

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin, otkriven u limeti, može sniziti holesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice bogate holesterolom, a u kombinaciji s vodom je odlično osveženje.

Smanjuje nivo šećera

Kao odličan izvor vitamina C, limeta može biti od pomoći osobama s dijabetesom. Ima nisku glikemijsku vrednost, pa reguliše apsorpciju šećera u krvi.

Poboljšava probavu

Ako pijete vodu s limetom, nećete imati problema s varenjem. Flavonoidi iz ove voćke stimulišu proizvodnju želudačnih sokova, pa ćete ovim napitkom rešiti problem zatvora.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

00:54

Stomatolozi o zdravlju zuba u vreme korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track