Najnovije vesti

5 BILJAKA KOJE MORATE IMATI U BAŠTI ILI NA TERASI Još niste zakasnili! April je pravo vreme, a ovo cveće će vam cvetati do OKTOBRA
Foto: Profimedia

šareno i lepo

5 BILJAKA KOJE MORATE IMATI U BAŠTI ILI NA TERASI Još niste zakasnili! April je pravo vreme, a ovo cveće će vam cvetati do OKTOBRA

Žena
14:40h

April je pravo vreme za nove cvetne poduhvate, bilo da hoćete da ulepšate svoju baštu ili terasu

Treba nabaviti novu zemlju, malo supstrata, ali i možete oplemeniti svoj prostor novim cvećem. Sada je najbolje zasaditi zimzelene i žbunaste biljke kao i letnje lukovice.

Pripremite zemlju za sadnju i kupite sadnice ljubičica, dan i noć i rasade jednogodišnjih cvetnica. U aprilu možete  početi sa setvom na otvorenom prostoru. U usitnjenoj zemlji položite seme cveća, prekrijte tankim slojem zemlje i pažljivo zalijte. 

infografik, cveće
foto: Canva/A.M.

Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove predivne biljke. Veruje se da infuzija napravljena od cveta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Spada u porodicu ljubičica pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju semenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cveće, potom u nju stavite oko 5 semenki. Prekrijte semenke zemljom do vrha saksije. Postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

dan i noć, Cveće
foto: Profimedia

Lobelija

Biljka je niska i idealna je za ivice cvetnih leja. Lobelija je poznata po plavim cvetovima i voli zasenjene delove vrta. Cvetovi su sitni i plavi, a kada se osuše odsecite ih da podstaknete novo cvetanje. Ravnomerno rasporedite seme u plitkoj posudi i blago ga pritisnite. Seme klija na svetlosti i ne sme da bude prekriveno zemljom. Od maja mlade biljčice možete da presadite u saksije.

lobelija, Cveće
foto: Profimedia

Petunije

Petunija je omiljena vrsta cveća mnogim ženama. Dolaze u bezbroj boja i april je idealno vreme da ih zasadite, ukoliko već niste. Petunije traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

petunije, cveće
foto: Profimedia

Cinija

Cinija je poznata u narodu kao „lepi čovek“. Podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i dolazi u mnogim bojama. Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cveta. Latice su poređane jednoredno ili višeredno. Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište. Podnosi i siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. U proleće se sadi seme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke cvetaju.

lepi čovek, cinija
foto: Profimedia

Kadifa

Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka visoka 5-10 cm, treba je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 cm. Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvetale cvetove treba odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cveće i za ukrašavanje tog prostora. Izgleda vrlo dekorativno!

kadifa
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

Oko 70 odsto šljive završi u rakijskim kazanima
03:01

Oko 70 odsto šljive završi u rakijskim kazanima

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...