NAMIRNICE ZA MLAĐE LICE: Stručnjaci kažu da ako na jelovniku imate ovih 6 stvari sporije ćete STARITI!
Foto: Profimedia

SAVET

NAMIRNICE ZA MLAĐE LICE: Stručnjaci kažu da ako na jelovniku imate ovih 6 stvari sporije ćete STARITI!

Žena -

Određene namirnice bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima, amino kiselinama, enzimima i ostalim nutrijentima koji su ključni za dobro zdravlje.

Ove namirnice sadrže više nutrijenata po kaloriji te manji broj (ili nimalo) štetnih materija.

Brokoli

Ova vrlo zdrava namirnica jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamina A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem.

Brokoli
foto: Profimedia

Borovnice

Ove malene bobice prava su bomba antioksidansa koji bi mogli usporiti efekte starenja. Takođe, bogate su i sastojcima koji bi mogli ublažiti upalne procese.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, sprečavaju lepljenje trombocita na arterije, smanjuju upalne procese, smanjuju rizik od moždanog udara te sprečavaju srčane udare. Losos je takođe bogat proteinima, dobar je izvor gvožđa i ne sadrži velike količine žive.

riba, losos
foto: Profimedia

Bademi

Bademi, orasi i pistaći dokazano snižavaju nivo lošeg holesterola. Baš poput brokolija, bogati su vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, bogati su vlaknima, fitokemikalijama (koje bi vas mogle zaštititi od raka) i argininom, za kojeg se smatra da je prethodnik ljudskog hormona rasta.

Spanać

Odličan je izvor sastojaka koji jačaju vaš imunološki sistem te se bore protiv raka i slobodnih radikala.

Krompir

Sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže da se unište štetni efekti natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, krompir je prava bomba nutrijenata.

Krompir
foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track