DA LI STE PRIMETILI MALU CRVENU RUPICU NA DONJEM KAPKU? Svi je imamo, a iznenadićete se kad saznate čemu služi
Foto: Kurir

veoma korisno

DA LI STE PRIMETILI MALU CRVENU RUPICU NA DONJEM KAPKU? Svi je imamo, a iznenadićete se kad saznate čemu služi

Žena -

Malena rupica na kapku je zapravo mesto gde se "skupljaju suze". Sigurno ste se nekad zapitali odakle teku suze. Međutim, malo ko je primetio malenu rupicu na kapku, koja zapravo služi za sakupljanje i taloženje suza u nosnom kanalu.

Suze su bistra, slankasta tečnost (po sastavu slična krvnoj plazmi) koju proizvodi suzni aparat oka u toku fiziološkog procesa „podmazivanja“ i održavanja vlage u rožnjači i vežnjači, plača ili bolesti oka.

devojka, zena, oko, skrivanje
foto: Profimedia

Lučenje suza je pod uticajem autonomnog nervnog sistema. Snažne emocije, kao što su tuga, smeh, radost, pa i zevanje, može dovesti do pojačanog lučenja suza ili pojave plača.

Suze koje su proizvele suzne žlezde dospevaju u spoljašnjeg ugao oka u prostor između očnih jabučica i unutrašnje strane očnih kapaka, da bi se tokom treptanja kapcima širile po prednjoj površini rožnjaža i vežnjače. Višak suza se preko suznih kanala uklanja iz oka u nosnu šupljinu. Zato se u toku jačeg plača može javiti curenje suza iz nosa, u spoljnu sredinu ili ždrelo!

nos, ispiranje
foto: Shutterstock

Suze se formiraju u spoljnjem uglu oka, odakle u vidu potočića teku prema unutrašnjem uglu oka i stvaraju suzni potočić. Deo suza se troši na vlaženje rožnjače, deo isparava, a deo suza se preko kapaka se sliva preko lica kao i u nosnu šupljinu. U unutrašnjem očnom uglu nalazi se suzno jezerce koje grade rubovi kapaka s jedne i polumesečasti nabor sa druge strane. Odatle preko odvodnih suznih kanalića suze odlaze u nosnu šupljinu.

devojka, suze, plakanje, tužna
foto: Profimedia

kurir.rs/informer

Bonus video:

01:19

depilacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track