HOĆETE DA NA IVANDANJ PRIVUČETE NOVAC U KUĆU? Nikako nemojte da radite ove 3 stvari jer to donosi LOŠU sreću!
Foto: Profimedia

verovanje

HOĆETE DA NA IVANDANJ PRIVUČETE NOVAC U KUĆU? Nikako nemojte da radite ove 3 stvari jer to donosi LOŠU sreću!

Žena -

Ivanjdan je hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru.

Šest meseci pre svog javljanja u Nazaretu Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u Jerusalimski hram se javio anđeo Gavrilo.

Isus, Isus Hrist
foto: YT printscreen

Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je začeo bezdetnu staricu Jelisavetu, ženu Zaharije, koji nije odmah poverovao reči anđela Gavrila i ostao je nem sve do osmoga dana po rođenju deteta, tada je pri obrezivanju i davanju imena Zaharije na daščicu napisao ime Jovan i progovorio.

Jovan je u reci Jordan krstio Hrista, pa je u narodu poznat kao Jovan Krstitelj.

Jovan Krstitelj
foto: Printscreen

Na Ivanjdan ne radite ove tri stvari

Prema starom verovanju i običaju na Ivanjdan ne treba raditi sledeće tri stvari kako ne biste izgubili novac i privukli lošu sreću: Veruje se da ne treba pozajmljivati novac, poklanjati stvari i da ništa ne treba prodavati.

Postojao je običaj da se na Ivanjdan bere cvet koji se naziva Ivan da Marya (ivanjsko cveće) koje se unosi u dom kako bi bio zaštićen od loše enegije, kradljivaca i siromaštva.

Prema staroj legendi, u noći na Ivanjdan raste paprat, a onaj ko je pronađe i ubere, ima šansu da u toku godine privuče novac u kuću.

Ivanjsko cveće
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Informer)

Bonus video:

00:44

VLADIMIR ALEKSIĆ ISPROZIVAO JELISAVETU ORAŠANIN: Mislila si da ćeš da ideš u TOKIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track