SJAJNI TRIKOVI SA LUBENICOM: Evo kako da uklonite SEMENKE i isečete je u obliku trougla, kockica i štapića i ODUŠEVITE ukućane!
Foto: Profimedia

SAVET

SJAJNI TRIKOVI SA LUBENICOM: Evo kako da uklonite SEMENKE i isečete je u obliku trougla, kockica i štapića i ODUŠEVITE ukućane!

Žena -

Kada kupujete lubenicu, gledajte da ne bude prevelika, jer što je lubenica veća, to će vam biti teže da baratate sa njom na dasci za sečenje. Takođe, imajte na umu da su lubenice pune vode, pa dasku za sečenje možete staviti na plastični poslužavnik kako biste uhvatili sok koji ispšušta. Na kraju, odaberite dovoljno dugačak nož kako biste mogli lako da presečete celu lubenicu.

Lubenica
foto: Profimedia

U nastavku teksta donosimo tri metode sečenja, u zavisnosti od toga koji oblik želite - trougliće, kockice ili štapiće.

Neke lubenice imaju bledožute semenke koje mogu lako da se izvade vrhom noža. Ako lubenica ima puno semenki, moraćete da ih izvadite dok je sečete.

Semenke rastu u "šavovima" kroz njeno meso, a ako je prepolovite i pogledate površinu, videtćete da ih krug u sredini nema. Secite lubenicu na tanke kriške od sredine prema spolja, uklanjajući semenke sa ivica rezova.

Kako da napraviti trougliće od lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku za sečenje i nožem je prepolovite kroz sredinu.

2. Presecite svaku polovinu na dva dela, da dobijete četvrtine. Ako je lubenica jako velika, prepolovite i te četvrtine da dobijete tanje kriške koje ćete lakše iseći.

3. Jedan komad lubenice stavite na dasku, a ostale pomerite na stranu. Oštrim nožem presecite po dužini, od jednog kraja do drugog, sve do belog dela kore.

4. Odvojite trougliće od ostatka lubenice.

Lubenica
foto: Profimedia

Kako napraviti kockice od lubenice? Kockice od lubenice su zbog boje i ukusa savršen dodatak salatama.

1. Stavite lubenicu na dasku za sečenje i prepolovite je po sredini.

2. Svaku polovinu opet prepolovite na četvrtine. Ako imate baš veliku lubenicu, ponovno prepolovite četvrtine kako biste dobili tanje kriške koje ćete lakše iseći.

3. Stavite jedan komad lubenice na dasku, a ostale sklonite na stranu. Sa oštrim nožem isecite unutrašnjost na širinu koju želite za kocke, do belog dela kore.

4. Napravite široki rez uz dno lubenice od jednog kraja četvrtine do drugog kako biste oslobodili prvu krišku, a zatim je naseckajte na kockice.

Kako napraviti štapiće od lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku za rezanje i prepolovite je kroz sredinu.

2. Ako je lubenica ovalnog oblika, napravite dva reza da biste je prepolovili, ostavljajući debelu krišku u sredini - inače bi vam štapići mogli biti predugački. Srednju krišku možete iskoristiti i iseći na dugačke tanke klipove.

3. Okrenite dasku za 90 stepeni, a zatim od drugog dela isecite kriške i oblikujte štapiće. Sa svakog komada skinite koru.

Lubenica
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./BBC Good Food

Bonus video:

01:29

IZBEGAVATI ZASLAĐENE KAŠICE: Prvi pogrešan korak koji bebu navikava na šećer (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track