OTAC JOJ JE IZ AVGANISTANA POBEGAO HELIKOPTEROM SA 169 MILIONA $?! Ašrafova ćerka BOEMSKI živi u Njujorku u LUKS potkrovlju
Foto: Shutterstock, Profimedia

Već viđeno

OTAC JOJ JE IZ AVGANISTANA POBEGAO HELIKOPTEROM SA 169 MILIONA $?! Ašrafova ćerka BOEMSKI živi u Njujorku u LUKS potkrovlju

Žena -

Marijan Gan, ćerka prognanog avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija, živi veoma luksuznim životom u Njujorku, dok je njen otac dobio azil u Dubaiju nakon što je pobegao iz Avganistana u helikopteru koji je navodno bio dupke pun novca - čak 169 miliona dolara u gotovini, prenosi "Daily Mail".

Marijan Gani (42) živi u skupocenom potkrovlju luksuzne zgrade u bruklinskom kvartu Klinton Hil.

Ona se predstavlja kao vizuelni umetnik i režiser, a rođena je i odrasla je u Americi i kaže da praktikuje boemski način života drugačiji od onog kakav imaju njene sunarotkinje u Avganistanu.

Marijan Gan
foto: Profimedia

Ona je dala intervju za "New York Times" 2015. godine, kada su novinari ovog izdanja opisali njeno potkrovlje kao "mapu njenog slojevitog identiteta" sa policama koje su od poda do plafona ispunjene knjigama, vezenim jastucima koji su napravljeni u Siriji i turkmenistanskim tepisima. Njen frižider bio je ukrašne magnetima sa motivacionim porukama, a kuhinjske police pune zelenog paradajza koji je sama ukiselila.

"Ja sam bruklinški kliše", rekla je tada komentarišući svoj način života.

Gani nije želela da razgovara sa novinarima o trenutnoj situaciji u Avganistanu, ali je od ranije poznato da ohrabruje Amerikance da se založe za njen narod koji se suočava sa izazovima usled prevlasti talibana u zemlji.

Ona je na društvenim mrežama istakla da je "ljuta, tužna i užasno uplašena za svoju porodicu, prijatelje i kolege koji su ostali u Avganistanu", a takođe se zalaže za zaustavljanje deportacije avganistanskih izbeglica. Napisala je i da "grozničavo radi na tome da uradi sve što može u njihovo ime".

Marijan Gan
foto: Profimedia

Pozvala je Amerikance i da volontiraju ili doniraju novac nekolicini organizacija koje pomažu izbeglicama i raseljenim licima.

Marijan je rođena u Bruklinu i odrasla je u Merilendu, gde je i provela veći deo života, baveći se umetnošću i radeći kao profesor. Njeni radovi su izloženi u muzejima širom sveta, uključujući i Tate Modern u Londonu, te MOMA i Guggenheim u Njujorku.

Studirala je na Univerzitetu u Njujorku i Školi za vizuelne umetnosti na Menhetnu. Od 2018. radi kao profesor na Bennington koledžu u Vermontu.

Inače, ova 42-godišnjakinja odrasla je u egzilu i nije mogla da otputuje u Avganistan sve do 2002. godine. Međutim, njena umetnost neretko je inspirisana domovinom i multikulturalnim vaspitanjem. Podsetimo, Marijanin otac, koji je počeo da radi za avganistansku vladu 2002. godine, u tajnosti pobegao iz Avganistana dok su talibani zauzimali glavni grad Kabul.

Marijan Gan
foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

40:26

USIJANJE DANA 16.08.2021. MLAKAR I OBRADOVIĆ: PAD AVGANISTANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track