Svi koji vole višnje, ali i alkohol sigurno su makar jednom u životu napravili liker od višanja. Neki su, nažalost, bili neuspešni u tome, dok drugi imaju svoj recept koji već dugo prave.

Bilo kako bilo mi vam prenosimo provereni recept za višnjevaču, koji su probale mnoge domaćice i bile veoma zadovoljne.

profimedia0102176045.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci

7 kilograma domaćih višanja

500 – 680 grama šećera po ukusu

6 litara votke

240 mililitara neke domaće rakije, po mogućstvu šljivovice

rakija-liker-visnja.jpg
Foto: Profimedia

Priprema

Pomešajte votku, rakiju i šećer u neku veću staklenu činiju i mešajte kod se šećer ne istopi i sjedini s alkoholom. Zasecite višnju i izvucite koštice. Neki nutricionisti tvrde da su koštice ovih voćaka pune cijanida koji izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema.

Stavite višnje u 2 veće sterilisane tegle sa širim otvorom ili u neku veću staklenu posudu sa poklopcem i prelijte ih s alkoholom i šećerom. Dobro izmešajte, a potom zatvorite tegle ili posudu.

Tokom prve dve nedelje, potrebno je da promućkate tegle nekoliko puta. Zatim ostavite tegle na nekom mračnom i hladnom mestu još najmanje 3 meseca pre nego što ih procedite.

Nakon toga procedite liker. Preporučuje se da ga procedite barem 2 puta kroz cediljke sa krupnijim i sitnijim rešetom. Sipajte u flaše po želji.

rakija-liker-visnja.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Agromedia)

Bonus video:

MENE NE MOŽE NI JEDAN MUZIČAR, NI PEVAČ DA ZAVEDE! Goca Lazarević iskreno o ljubavima, Zaharu, i Tomi Izvor: Kurir televizija