Svi koji vole višnje, ali i alkohol sigurno su makar jednom u životu napravili liker od višanja. Neki su, nažalost, bili neuspešni u tome, dok drugi imaju svoj recept koji već dugo prave.
Bilo kako bilo mi vam prenosimo provereni recept za višnjevaču, koji su probale mnoge domaćice i bile veoma zadovoljne.
Sastojci
7 kilograma domaćih višanja
500 – 680 grama šećera po ukusu
6 litara votke
240 mililitara neke domaće rakije, po mogućstvu šljivovice
Priprema
Pomešajte votku, rakiju i šećer u neku veću staklenu činiju i mešajte kod se šećer ne istopi i sjedini s alkoholom. Zasecite višnju i izvucite koštice. Neki nutricionisti tvrde da su koštice ovih voćaka pune cijanida koji izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema.
Stavite višnje u 2 veće sterilisane tegle sa širim otvorom ili u neku veću staklenu posudu sa poklopcem i prelijte ih s alkoholom i šećerom. Dobro izmešajte, a potom zatvorite tegle ili posudu.
Tokom prve dve nedelje, potrebno je da promućkate tegle nekoliko puta. Zatim ostavite tegle na nekom mračnom i hladnom mestu još najmanje 3 meseca pre nego što ih procedite.
Nakon toga procedite liker. Preporučuje se da ga procedite barem 2 puta kroz cediljke sa krupnijim i sitnijim rešetom. Sipajte u flaše po želji.
(Kurir.rs/A.M./Agromedia)
Bonus video: