VELIKI VODIČ ZA NEGU KOŽE U SVIM ŽIVOTNIM DOBIMA: Kozmetičarka otkriva šta je bitno kada imate 30, a šta koristiti sa 60 godina
Foto: Profimedia

kompletno

VELIKI VODIČ ZA NEGU KOŽE U SVIM ŽIVOTNIM DOBIMA: Kozmetičarka otkriva šta je bitno kada imate 30, a šta koristiti sa 60 godina

Žena -

Kako starimo, naša koža se menja. Nega lica i proizvodi koji su imali efekat u našim dvadesetim godinama neće ništa da učine u tridesetim ili četrdesetim.

Ako je cilj da održimo mladalački, blistavi sjaj, moramo da prilagodimo način na koji negujemo kožu broju svećica na našoj rođendanskoj torti.

lice, pore, koza
foto: Profimedia

Danas na internetu postoji more informacija o nezi kože. Znate sve aktivne sastojke svojih krema, koji je za šta idealan, kako se hidrira koža spolja i iznutra, raspitali ste se o svim mogućim tretmanima. Ipak, u svemu tome na kraju nije lako odrediti najjednostavnije, koje proizvode treba da koristite u kojim godinama. Da bismo bili sigurni koji su nam sastojci neophodni u kom periodu, pitali smo Sanju Mutavdžić, kozmetičarku.

20 godina

U dvadesetim godinama mnogi problemi sa kožom dolaze od načina života i zanemarivanja nege. Kasni izlasci, neprospavane noći, alkohol i sunčanje bez zaštite, sve to ima svoju cenu, pa tako fine bore na licu kreću u drugoj polovini dvadesetih godina. Da biste ih izbegli, važno je krenuti sa doslednom rutinom nege kože koja uključuje i zaštitu od sunca.

– U dvadesetim godinama osnova nege lica je hidratacija i zaštita od sunca. Zlatni standard hidratacije je hijaluronska kiselina, koja odgovara svim tipovima kože. Potražite formulu koja kombinuje hijaluronsku kiselinu različite molekularne težine za hidrataciju koja pokriva različite slojeve kože – objašnjava Sanja.

Još jedna stvar na koju treba da pazite u dvadesetim su akne koje se razvijaju iako ih možda niste imali kao tinejdžeri. Regulacija sebuma i temeljno čišćenje pora pomažu da ih držite pod kontrolom. Tu na scenu stupaju salicilna i azelainska kiselina, a za regeneraciju cink.

Devojka, Tinejdžerka, Zamišljena
foto: Profimedia

Ako izlazite do kasno i konzumirate alkohol ili cigarete, koristite antioksidans kako biste izbegli veća oštećenja kože. Uveče nanesite serum koji sadrži ekstrakt nara, vitamin C ili ekstrakt semena grožđa. Antioksidansi eliminišu štetne slobodne radikale odgovorne za većinu onoga što mi doživljavamo kao starenje kože, uključujući fine bore na licu, promenu pigmenta i nepravilnosti teksture lica.

- Za dnevnu negu najbolje kreme za lice su lagane hidratantne, koje sadrže UV zaštitni faktor. Ako vam ponekad izlaze bubuljice, ne mislim na ozbiljne akne za koje bi trebalo da vas posavetuje dermatolog, za njih koristite sredstva koja sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil-peroksid. I šta god da radite, ne dirajte ih – to može dovesti do dugotrajnih ožiljaka savetuje kozmetičarka.

Problemi

Neprospavane noći

Alkohol i cigarete

Sunčanje bez zaštite

Pojačano lučenje sebuma

Rešenja

Hidratacija

Temeljno čišćenje kože

Krema sa zaštitinim faktorom

Antioksidansi

30 godina

Prve veće promene na koži kreću između tridesete i četrdesete godine, pa je vreme da se preventivnim dodaju i korektivne mere. Sve do sredine tridesetih većina oštećenja je uzrokovana spoljnim faktorima, poput sunca, ali nakon tih godina javljaju se i unutrašnji faktori, poput glikacije. Smanjuje se kvalitet vezivnog tkiva, što se na koži prikazuje u obliku sitnih bora i gubitka tonusa. Dakle, na zaštitu od sunca i hidrataciju trebate dodati antioksidanse poput vitamina C, ali i peptida, retinola, retinoida i AHA kiselina.

Takođe, diskoloracija uzrokovana oštećenjem od sunca ili melazmom i fine bore na licu su verovatno dva najveća problema u ovim godinama, pa bi trebalo da redovno radite piling lica.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

- Koristite kreme za predeo oko očiju i ujutro i uveče kako biste hidrirale kožu u tom predelu i povećale njenu elastičnost. Kreme za bore za predeo oko očiju sa UV zaštitom su idealne za ujutro, a hidratantne za veče. Za dnevnu negu, pre nanošenja sredstva za zaštitu od sunca, koristite kremu bogatu antioksidansima, serum ili losion. Dodajte retinol u svoj režim kako biste poboljšali teksturu kože. Nanosite ga noću jer sunčeva svetlost deaktivira retinol, čineći ga bezvrednim, i izbegavajte nanošenje na gornje kapke jer može iritirati nežnu kožu oko očiju - objasnila je Sanja.

A ako osećate da je vašoj koži potrebna dodatna vlažnost nakon primene retinola, koristite hidratantnu kremu koja ne sadrži dodatni retinol.

Problemi

Glikacija

Diskoloracija

Melazma

Rešenja

Preparati sa retinolom

Peptidi

AHA kiseline

40 godina

40 godina

U četrdesetima znaci starenja postaju vidljiviji jer koža postaje tanja i manje elastična usled usporavanja sinteze kolagena. Pored linija i bora, ovo se na licu manifestuje kao gubitak volumena.

Pored toga što postaje tanja, koža u četrdesetima proizvodi manje sebuma i manje se znoji, pa vam treba temeljan ali blaži čistač koji neće isušiti kožu. Ovo je period u kom se ističu podočnjaci, proširene pore, bore oko očiju i grublja i suva tekstura kože. Potrebna je intenzivna hidratacija, ali i efikasni sastojci za obnavljanje kože: vitamin C, retinol i retinoid. Na duge staze koristi će doneti svakodnevna upotreba AHA kiselina. Iako ne čiste dubinu pora, kiseline iz ove grupe imaju niz drugih korisnih svojstava - ujednačavaju teksturu kože i njenu boju, uklanjaju sitne bore i daju koži sjaj

namirnice, koža, lice
foto: Profimedia

- Umivajte lice pomoću običnog sredstva za čišćenje lica koje ne peni i ne isušuje kožu. Koristite i nežnu četku za piling lica kako biste uklonile mrtve ćelije kože. UV zaštitu nanosite svakodnevno kako biste sprečili dalje oštećenje i odaberite proizvod koji sadrži antioksidanse za borbu protiv slobodnih radikala, a koji će pomoći da umanjite već postojeće probleme - kaže Sanja i dodaje da za vrat i dekolte koristite antiejdžing proizvode posebno kreirane za kožu vrata.. Najbolje kreme za lice u ovom dobu su one koje imaju visok nivo glicerina ili hijaluronske kiseline kako bi pomogli koži da zadrži neophodnu vlagu.

Problemi

Usporava se sinteza kolagena

Gubitak volumena

Manja proizvodnja sebuma

Rešenja

Intenzivna hidratacija

Preparati na bazi vitamina C

Piling

50 godina

U ovim godinama se kod žena događaju velike hormonske promene, što se, naravno, odražava na koži. Koža se stanjuje i gubi volumen, što je neophodno nadoknaditi bogatim hidratantnim sredstvima koja sadrže ceramide i sastojke koji zadržavaju vlagu poput emolijenata i okluziva. Aktivni antiejdžing sastojci koji povećavaju sintezu kolagena treba da imaju velike koncentracije.

Lice, koža
foto: Profimedia

– Gubitak tonusa, opuštena koža i tamni krugovi oko očiju su najveći problemi u ovom dobu, tako da korišćenje samo krema i seruma nije dovoljno. Redovno koristite proizvode koji sadrže peptide, retinol ili amino-kiseline. Pošto sastojci poput retinola mogu kožu učiniti osetljivijom na sunce, svakodnevna upotreba sredstava za zaštitu od sunca je neophodna. Za dan nanesite serum bogat peptidom pre UV zaštite kako bi pomogao izgradnju kolagena. Noću stavite retinol ispod hidratantne kreme – objasnila je kozmetičarka.

Problemi

Hormonske promene

Koža se stanjuje i gubi volumen

Tamni krugovi oko očiju

Rešenja

Ceramidi

Emolijenti i okluzivi

Serumi

60 godina

Ako dosad niste, obavezno u rutinu uvedite jake antiejdž sastojke poput retinola i retinoida, a ispod njih koristite bustere za intenzivnu hidrataciju i smanjenu iritaciju. Pored toga, rigorozno čuvajte kožu od štetnih uticaja okoline, posebno UV zraka. Odlučite se za bogate teksture hranljivih krema koje će koži pružiti i deo masnoće i sprečiti gubitak vlage. Izbegavajte agresivne tretmane.

hodanje, priroda, srednje godine, šetnja, par
foto: Profimedia

– Režim nege kože ne bi trebalo značajno da se menja od pedesetih godina pa nadalje. Hidriranje, učvršćivanje i diskoloracija su i dalje glavni problemi. Međutim, mnoge žene smatraju da njihova koža postaje osetljivija nakon 60. godine, možda zbog toga što zaštitna funkcija kože slabije štiti od iritacija ili je koža jednostavno tanja, suva i osetljivija na spoljašnje uticaje. Eventualno možete promeniti režim pilinga i izaberite antioksidativni proizvod koji umiruje upaljenu kožu – savetuje Sanja.

Problemi

Osetljivost i suvoća kože

Gubitak vlage

Zaštitna funkcija slabi

Rešenja

Hranljiva krema

Jaki antiejdžing sastojci

Antioksidansi

(Kurir.rs/A.M./Žena)

Bonus video:

00:43

PSIHOLOG BOJANA ŠLAJMER: Ne bi trebala da postoji selekcija igračaka zbog intelektualnog razvoja deteta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track