BITNO JE NA KAKVIM JASTUČNICAMA SPAVATE: Dermatolog otkrio koji materijal da izaberete ako želite ČISTO I MLADOLIKO LICE!
Foto: Profimedia

KOŽA TAKO NE STARI

BITNO JE NA KAKVIM JASTUČNICAMA SPAVATE: Dermatolog otkrio koji materijal da izaberete ako želite ČISTO I MLADOLIKO LICE!

Žena -

Svaka tkanina koja dolazi u dodir sa kožom može uticati na njeno zdravlje, pa tako i posteljina na kojoj spavate može prouzrokovati iritacije ili zbog preteranog znojenja zadržavati previše vlage u kojoj se skupljaj prljavština i razvijaju bakterije, kaže dermatolog dr Džošua Zajkner iz Njujorka.

Najbolje jastučnice za suvu i stariju kožu

- Ako ste zabrinuti zbog starenja kože, preporučujem spavanje na svilenim plahtama - kaže doktor i objašnjava da se na jastučnicama dok se lice o njih trlja javlja trenje. Što je tkanina mekša, kaže, to se tkanina i koža manje dodiruju, a iako spavanje na svili neće sprečiti stvaranje bora, prirodna mekoća tkanine pomaže da pri trljanju ne dođe do iritacije.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Najbolje jastučnice za kožu sklonu aknama

Za one koji pate od akni, najbolja su opcija antimikrobne jastučnice koje smanjuju izbijanja. Potražite sastojke poput srebra, koje štiti od bakterija, plesni i drugih mikroba, te jastučnice otporne na benzoil peroksid (vrsta antiseptika koji ubija bakterije koje prouzrokuju akne).

spavanje, san
foto: Profimedia

Najbolje za osetljivu kožu

Ako patite od ekcema ili imate osetljivu kožu, najbolje je da spavate na mekanoj tkanini i izbegavate sintetička vlakna.

- Grubi materijali, poput najlona i poliestera, mogu prouzrokovati mikroskopske traume na spoljnim slojevima kože, kao i prouzrokovati upalu - objašnjava on i savjetuje spavanje na pamučnim ili flanelskim jastučnicama s mnogo niti u tkanini.

Lice
foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/wellandgood

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track