01:59

12 godina od smrti patrijarha Pavla

pre 12 godina upokojio se omiljeni srpski patrijarh Pavle

DOLAZILA SAM PAVLU NA GROB DAN I NOĆ I KLEČALA Čuvena srpska rukometašica imala samo jednu MOLITVU i u 50. godini JOJ SE OSTVARILO

Žena -

Na današnji dan pre 12 godina upokojio se omiljeni srpski patrijarh Pavle. Svetovno ime mu je bilo Gojko Stojčević, a bio je 44. patrijarh SPC. Mnogi vernici koji su ga još za života proglasili svecem došli su u manastir Rakovica, gde je sahranjen, kako bi se pomolili nad njegovim grobom.

Mir i tišina u manastirskoj porti spas su za one koji muku muče sa bolestima, bedom i lošom srećom. Iako je prošla decenija od smrti omiljenog patrijarha, oni koji se sa mukom bore utehu traže kraj njegovog groba.

Retki koji su imali priliku da upoznaju patrijarha i dalje se klanjaju njegovoj skromnosti i dobroti, oni drugi leče dušu mudrim mislima koje je Pavle ostavio u svojim delima.

O njegovoj milosti pre nekoliko godina govorila je i Stana Vuković, bivša profesionalna rukometašica, koja je 1990. godine osvojila srebrnu medalju sa reprezentacijom Jugoslavije u Koreji. Ona često dolazi na na patrijarhov grob kako bi mu se zahvala na sreći koju joj je darovao. Naime, Stana je u 50. godini dobila sina.

- Mnogo godina, čini mi se čitav život, čekala sam da dobijem dete. Uz puno vere i molitvu patrijarhu Pavlu, želja mi je uslišena, dobila sam sina. Često moja mama i ja dolazimo ovde. Molile smo se dan i noć, a danas smo tu da se zahvalimo. Ja sam primer da čuda postoje - pričala je Stana pre nekoliko godina.

Borka, majka proslavljene rukometašice, govorila je da joj je samo bilo potrebno da dobije unuče, pa da svoj život zaokruži.

- Dolazila sam kod Pavla na grob, molila se i klečala, nisam obraćala pažnju na druge, niti šta će reći. Želela sam da moja ćerka zatrudni, a ja da dobijem unuče. Nisam mogla da verujem kada je Nikola došao na svet - ispričala je tada majka sportiskinje, koja je nosilac nacionalnog priznanja, koje država daje za doprinos sportu.

Patrijarh srpski gospodin Pavle upokojio se u svojoj 95. godini, u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. Rano tog jutra pričestio ga je jeromonah Metodije, a patrijarh je kasnije umro u snu. Prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen je u manastiru Rakovica.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Alo/Foto Kurir Ilustracija

Bonus video:

01:59

KAO DA NIJE PROŠLO 12 GODINA: Patrijarh Pavle nije živeo za sebe, nego za svet ZATO ŽIVI VEČNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track