POSTOJE 3 VRSTE PODOČNJAKA: Doktor savetuje da prvo odredite vaš TIP! Morate da znate OVO da biste ih se REŠILI!
Foto: Profimedia

SAVET

POSTOJE 3 VRSTE PODOČNJAKA: Doktor savetuje da prvo odredite vaš TIP! Morate da znate OVO da biste ih se REŠILI!

Žena -

Podočnjaci ne samo da su dosadni, već je poprilično mukotrpno rešiti ih se. Kako biste se uspešno uhvatili u koštac s ovim velikim neprijateljem svežeg, blistavog i odmornog izgleda, prvo morate znati s kojim oblikom podočnjaka imate posla.

Nažalost, podočnjake u velikoj meri određuju geni, no njihovom razvoju može doprineti i sam način života: nedostatak sna i stres nalaze se među glavnim krivcima za dosadne senke ispod očiju. Dr Muneb Sah otkrio je tipove nastanka podočnjaka.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

Prvi razlog: Hiperpigmentacija

Ako vam je koža oko očiju tamnija od ostatka tena, podočnjaci mogu biti uzrokovani hiperpigmentacijom, prekomernom proizvodnjom melanina, prirodnog pigmenta koji proizvode ćelije i koji je odgovoran za boju naše kože i kose. Prema rečima stručnjaka, najbolje rešenje tada je korištenje proizvoda koji sadrže formulu za posvetljivanje: niacinamid inhibira proizvodnju melanina, alfa-arbutin, nežniji derivat hidrokinona, posvetljuje kožu, a za vitamin C smatra se da može sprečiti prekomernu proizvodnju melanina. Uvek koristite visok zaštitni faktor i doista ga dosledno nanosite.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

Drugi razlog: Oblik područja oko očiju

Drugi tip podočnjaka može biti prouzrokovan oblikom područja oko očiju, a ne samom kožom. 'Mnogi ljudi imaju udubljenije očne duplje i takozvane suzne kanale, a senka koja nastaje zapravo stvara izgled vrećica ispod očiju,' kaže doktor Sah. Što smo stariji, to se smanjuje potkožna masnoća te su senke izraženije. Nažalost, tu nikakva krema više ne pomaže, samo sastanak s profesionalcem - on može obložiti zahvaćeno područje filerima.

Treći razlog: Plave vene

Još jedan čest uzrok podočnjaka su plave vene koje se pojavljuju ispod kože. Koža oko očiju puno je tanja i osetljivija nego bilo gde drugde na telu, što vene čini vidljivijima, posebno kada su blizu površine.

'Ako plave vene prouzrokuju problem podočnjaka, krema za područje oko očiju s kofeinom može pomoći', savetuje dr Sah.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Tportal

Bonus video:

10:17

ŠTA SE DOGODI KADA SE PRIRODA I SLIKARSTVO SRETNU OČI U OČI? Đorđe Stanojević svoju inspiraciju pronašao u voćnjaku porodične kuće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track