DA DUŽE TRAJE: Sačuvajte novogodišnju jelku od brzog propadanja, a evo i kako!
Foto: Shutterstock

DO SRPSKE NOVE GODINE

DA DUŽE TRAJE: Sačuvajte novogodišnju jelku od brzog propadanja, a evo i kako!

Žena -

Drvo držite što dalje od radijatora jer toplota pospešuje opadanje iglica i činije s voćem, naročito banana jer otpuštaju etilen, koji ubrzava njegovo propadanje

Sveže odsečena novogodišnja jelka trebalo bi da traje do šest nedelja, mada je mnogo bolje kupiti jelku sa busenom koju kasnije možete zasaditi. Ali, ako je ipak u pitanju prva varijanta, evo nekoliko saveta kako da što duže ostane sveža i ne promeni boju.

Votka, limunada i aspirin Drvo treba staviti na stalak tako da je deblo potopljeno u vodu. Vodu treba redovno dolivati, a da bi što duže trajalo, može se dodati nekoliko kapi limunade. Glukoza, tj. šećer iz limunade, pomoći će drvetu da zadrži ćelijsku strukturu i sprečiće opadanje iglica, a ugljen-dioksid će uništiti bakterije i gljivice u vodi i ukloniti neprijatne mirise. Slično dejstvo imaju votka i aspirin jer uništavaju bakterije u vodi, a salicilna kiselina iz aspirina jača imunitet biljke, pa ona traje duže.

limun
foto: Profimedia

Sklonite drvo od radijatora Zimzelene biljke rastu na hladnijim temperaturama, pa unošenjem u topli dom mogu doživeti šok. U kući je jelku najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti jer će to usporiti opadanje iglica. Toplota isušuje drvo, zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju. Upravo zbog toga u njegovoj blizini preporučljivo je držati ovlaživač vazduha.

Zbog banana iglice brže opadaju Osim što im ne prija blizina izvora toplote, jelka ne podnosi ni blizinu činije s voćem. Banane ispuštaju etilen, gas koji pospešuje truljenje voća, ali i ubrzano opadanje iglica s drveta.

banane
foto: Profimedia

Bele lampice za svežije drvce Izbor lampica takođe utiče na izdržljivost drveta. Najbolji izbor su male led lampice zato što se ne zagrevaju kao obične. Važne su i boje koje se koriste jer drveće pomoću njih vrši veštačku fotosintezu i dobija energiju. Bele lampice su najbolje jer njihovo svetlo drvo najlakše upija, dok one u boji ometaju taj proces.

jelka
foto: Profimedia

Lak za kosu Lak za kosu odličan je za produžavanje roka trajanja jelke. On usporava opadanje iglica, a najbolje je njime naprskati grane s donje strane. Nipošto ga ne koristite ako na jelku stavljate lampice zato što se lak može lako zapaliti.

(Foto: Shutterstock)

01:26

DA LI JE OVO NAJLEPŠE OKIĆENA SEOSKA KUĆA U SRBIJI? Svaki kutak blista kao novogišnja bajka (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track