MOĆNA I PUNA SIMBOLIKE: Dom za praznike mora da zrači radošću i toplinom, okitite sve u OVOJ boji!
Foto: profimedia

novogodišnji praznici

MOĆNA I PUNA SIMBOLIKE: Dom za praznike mora da zrači radošću i toplinom, okitite sve u OVOJ boji!

Žena -

Iako se smatra klasičnom, pa možda čak i prevaziđenom u nekim slučajevima, novogodišnja dekoracija u crvenoj boji sasvim sigurno nikad neće izaći iz mode. A ne bi ni trebalo, evo i zašto!

U svim tradicijama ona ima moćnu simboliku koja privlači ljubav i povoljan početak, jer označava boju ljubavi i energije.

Crvena simbolizuje snagu, odlučnost, želju i strast. To je boja vatre, pa sasvim prirodno je i da simbolizuje snagu u moć. Mnoga istraživanja pokazala su da crvena boja povoljno utiče na ljudski metabolizam i krvni pritisak i da pospešuje zdrav apetit.

Takođe, crvena boja podstiče osećaj topline, jer, prirodno, podseća na vatru. Ljudi koji je vole su ekstravertni, veseli i impulsivni, spremni da pokažu i daju ljubav.

Jelka, ujras
foto: Profimedia

Međutim, sa crvenom treba biti umeren, jer ako je ima suviše, može da podstakne agresivnost, previše uzbuđenja i intenzivnih emocija. Svetlocrvena, umerenija varijanta crvene, simbolizuje ljubav, strast, radost, osećajnost, romantiku, ženstvenost i seksualnost, dok, sa druge strane, vatrena tamnocrvena označava snagu volje, istrajnost, stabilnost, vođstvo, hrabrost, ali može predstavljati i ljutnju, agresivnost i bes, pa i s njom treba biti oprezan kad je dekoracija u pitanju.

Zato, ako je jarkocrvena boja dominantna u prostoru, treba da se neutrališe drugim bojama, poput bele ili zlatne, ili čak zelene, one su idealne za ove novogodišnje praznike.

U svakom slučaju, kad ovih dana budete dekorisali svoj životni prostor, ne izostavljajte crvenu.

jelka, ukras, dete, devojčica
foto: Profimedia

kurir.rs/priredila Nataša Bajat

Bonus video:

01:26

DA LI JE OVO NAJLEPŠE OKIĆENA SEOSKA KUĆA U SRBIJI? Svaki kutak blista kao novogišnja bajka (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track