PROSULI STE VINO NA OMILJENU BLUZU ILI STOLNJAK: Nije kraj sveta jer postoje trikovi koji pomažu kod skidanja FLEKA!
Foto: Shutterstock

nije sve izgubljeno

PROSULI STE VINO NA OMILJENU BLUZU ILI STOLNJAK: Nije kraj sveta jer postoje trikovi koji pomažu kod skidanja FLEKA!

Žena -

Nova godina je dočekana, priprema se Božić, ali između ta dva praznika sada za mnoge sledi onaj manje ugodan deo nakon porodičnih druženja: čišćenje kuće, ako ste slavili kući, ili čišćenje mrlja od vina, nakon što je neko od nespretnih ukućana prevrnuo čašu. Bez obzira što smo svi nebrojeno puta čuli drugačije, fleke od crnog vina mogu se ukloniti i brzo i jednostavno.

vino, flaša, prosuto, crno vino
foto: Profimedia

Sa sastojcima koje uvek imate doma brzo možete napraviti efikasno sredstvo koje će fleke od crnog vina ukloniti sa odeće, sa stolnjaka ili tepiha. No ključno je da ih skinete što je pre moguće.

Uklonite crno vino sa bele odeće

Treba vam čista pamučna krpa, mineralna, gazirana voda, velika zdela, so i čajnik.

Bluzu ili stolnjak raširite preko zdele tako da mrlja bude po sredini. Na mrlju (a u zdelu) polako izlivajte mineralnu vodu, a onda sa vlažnom (najbolje pamučnom) krpom više puta pređite preko mrlje, ali bez trljanja, da je ne proširite. Krpu povlačite od krajeva prema sredini mrlje, da izbegnete njeno širenje.

Ovo će često biti dovoljno da, nakon što tkaninu još operete u veš mašini, potpuno uklonite tragove od crnog vina. No ponekad su mrlje "upornije" pa će nakon pranja još ostati izblijedjela fleka. Teže se skidaju ako ste mrlju počeli tretirati par sati ili par dana kasnije.

Stavite vodu u čajnik i kuvajte da provri. Tkaninu opet raširite preko zdele i po njoj ravnomerno pospite so. So će početi da "upija" mrlju, a onda polako preko mrlje prelijte otprilike jednu čašu kipuće vode. Nakon toga opet operite tkaninu u mašini.

Savet: Ne stavljajte u sušilicu dok mrlja od crvenog vina nije potpuno nestala jer vrućina sušilice može pogoršati stvar

Sastojci za tkanine u boji: 1 kašika tekućnog sapuna, 1kašičica sode bikarbone, 4 šolje hladne vode.

Pomešajte sve sastojke u malu činiju. Smesu prstima utrljajte ravno na mrlju te je nežno zagrebite noktima. Radite to samo na području zahvaćenom mrljom kako bi izbegli daljnje širenje. Nastavite dok se mrlja ne pretvori u plavo/sivu boju ili svetliju. Možda ćete morati ponavljati nekoliko puta, posebno ako pokušavate ukloniti već osušenu mrlju.

Napunite srednju posudu hladnom vodom. Umočite umrljani deo tkanine u vodu i trljajte mrlju dok je u potpunosti ne uklonite. Temeljito isperite tkaninu kako bi izbacila svu sapunicu, a zatim operite na uobičajen način.

Mrlje od belog vina

Tepih: Za mrlje od belog vina ili proseka prvenstveno je važno da odmah kad vam nešto od toga padne na tepih pokušate pokupiti što više tekućine suvom krpom ili papirnatim ubrusom. Za čišćenje pomešajte dve čaše vode i kašiku alkoholnog sirća i dodajte kašiku tečnosti za pranje tepiha. Čistom krpom nanesite pomalo na tepih, te ribajte dok mrlja ne nestane.

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Iako belo vino ne ostavlja mrlje na drvenom podu, nastojte što pre pokupiti vino suvom krpom ili papirnatim ubrusom. Ostatak prebrišite krpom koju ste umočili u vodu i malo deterdženta, te dobro iscedili.

vino
foto: Shutterstock

Crveno / kuvano vino

Mrlje od crvenog vina teško je ukloniti, no ne paničite, jer nije nemoguće. Postoji više načina za to.

Tepih: Najpopularniji način rešavanja mrlja od crvenog vina s tepiha podrazumijeva nanošenje spreja WD-40 na tepih, koji treba obrisati, odnosno upiti suvom krpom. Nakon toga očistite WD-40 s tepiha parnim čistačem.

WD-40 deluje kao nešto što otapa stvari - obično se koristi za otapanje rđe - koje razbija čestice vina. Može se koristiti na svemu, od voska za sveće do boje. Ako nemate pri ruci parni čistač ili WD-40, prvo započnite s bočicom s raspršivačem tako da navlažite područje, pre nego što ga obrišete vlažnom krpom.

Pazite da ne trljate, već krpom upijete sada razređeno vino. Ako to ne uspe, napravite pastu od soli i vode i stavite je na mrlju (trebala bi biti konzistencija paste za zube). Izbegavajte trljanje ili dodirivanje i ostavite pet minuta pre brisanja.

Čišćenje sodom bikarbonom

1. Pripremite pastu od sode bikarbone. Pomešajte vodu i sodu u razmeri 3:1 i nanesite na mrlju.

2. Stavite izdašnu količinu paste na mrlju.

3. Prekrijte mrlju čistom krpom i pustite da odstoji tokom noći. Stavite težak predmet na krpu da biste osigurali pritisak. Soda bikarbona na taj će način prodreti u mrlju i dublje je očistiti.

4. Usisajte sodu bikarbonu kada se osuši. Sada će mrlja u potpunosti nestati ili će biti znatno manje vidljiva.

Čišćenje sirćetom

Ako ni so ni soda bikarbona ne uspeju da uklone mrlju od crnog vina, pokušajte ovu metodu:

1. Pripremite miks vode, belog (alkoholnog) sirćeta i tečnosti za pranje posuđa. Pomešajte dve šolje tople vode s jednom kašikom alkoholnog sirćeta i jednom kašikom tečnosti za pranje posuđa.

2. Umočite sunđer u rastvor i nanesite izravno na mrlju od vina. Smesa će ući u vlakna tepiha i omekšati mrlju. Istrljajte čistom krpom i osušite.

3. Izlijte malo vode izravno na mrlju ili namočite čistu krpu hladnom vodom i iscedite po mrlji da razredite crno vino. Upijte vodu s tepiha čistom, suvom krpom.

4. Ponavljajte postupak sve dok mrlja ne nestane.

Kuća, čišćenje, So, Sirće, Majonez

Vinilni, drveni ili laminatni pod: Ako ste prolili crno vino na parket od tvrdog drva, počnite s brisanjem područja vlažnom krpom. Ako ostane mrlja, uzmite malo sapuna na bazi eteričnih od ulja i pomešajte ga s vodom i umočite krpu u smesu. Pređite krpom i izribajte područje. Tu metodu možete koristiti na laminatu i vinilnim podovima, samo pazite da voda nije prevruća jer to može stvoriti mrlje.

Lako uklanjanje mrlja od vina:

Mineralna voda: Tkaninu umočite s obrnute strane, a zatim upijajte papirnatim ubrusima. Mnogo se puta pokazalo kao vrlo delotvorno rešenje.

Jaka alkoholna pića: Mnogi će vam preporučiti votku kao sredstvo koje će ukloniti mrlje od crnog vina. Jaka alkoholna pića otapaju pigmente boje i tako sprečavaju da se zadrže na tepihu ili ostalim tkaninama.

Deterdžent za suđe i hidrogen peroksid: Jedan od načina je i deterdžent za pranje posuđa u kombinaciji s hidrogen peroksidom. Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za suđe i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve upiti papirnatim ubrusima.

So, kipuća voda i sirće: Natopite mrlju hladnom vodom, posolite (pričekajte dok ne poprimi rozu boju), zatim prelijte kipućom vodom pa onda natopite sirćem (i na kraju isperite). Ova metoda je efektivna ako imate dovoljno vremena.

Pena za brijanje: Pena za brijanje trebala bi sprečiti da se mrlja od vina upije u tkaninu. Lagano utrljajte penu, a zatim obrišite toplom vodom.

Deterdžent za suđe i hidrogen peroksid: Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za suđe i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve upiti papirnatim ubrusima.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

07:12

POSAĐENO JE PREKO 120.000 SADNICA! Ana Rebić otkriva šta će nas sve očekivati u narednoj godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track