JEDAN OD NAJZDRAVIJIH ZELENIŠA NA SVETU: Kelj je prepun vitamina i minerala
Foto: Shutter

JEDITE GA ŠTO ČEŠĆE

JEDAN OD NAJZDRAVIJIH ZELENIŠA NA SVETU: Kelj je prepun vitamina i minerala

Žena -

Svi razlozi zašto bi trebalo češće da ga konzumirate

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranjivijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna lekovita svojstva. Bogat je vitaminom A, vitaminom C i vitaminom K. Lisnati deo sadrži još i fosfor, magnezijum i kalijum. Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Utiče na regulaciju holesterola Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačne kiseline u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Online kupovina, Hangar, Bioteo, kapi, srce, bilje, angina pektoris, trigliceridi, holesterol, zdravlje, priroda, Stevo Marić, Travar
foto: Profimedia

Čuva zdravlje kostiju Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Riznica minerala Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Magnezijum
foto: Promo

Pomaže očuvanju zdravlja očiju Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein, koji pomažu u poboljšanju vida.

Oči, Doktor
foto: Shutterstock

Bogat je antioksidansima Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.

09:17

ZA DECU OBOLELU OD RAKA IZDVOJILI CELU PARCELU: Proizvode ORGANSKO POVRĆE za zdravlje mališana iz NURDOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track